POLITIK

Mennyire lehet hangos egy müezzin az európai országokban?

Sok európai országban érinti kellemetlenül az embereket a muszlim papok hangos kántálása, amikor napjában többször imára hívják a muzulmánokat. Sokkal nagyobb gond ez, mint első pillanatra látszik.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az “adhan”, a muszlimokat imára hívó felszólítás, amelyet a muzulmán országokban a minaretek tornyain elhelyezett hagszórókon keresztül közvetítenek naponta ötször. A ramadan idején engedélyezték a hangszórók használatát 25 londoni és számos más nagy-britanniai mecsetben, annak ellenére, hogy ezt korábban “zajszennyezés” jogcímen megtiltották.

Ám a muszlim szent hónap május 23-án véget ért, és most Allama Sadiq Qureshi, az egyik londoni mecset imámja úgy véli, hogy a hangszórókon közvetített adhan-t meg kellene tartani az egész országban. Legalább egyet szeretnénk naponta, a délutáni ima előtt – mondta. Ehhez csatlakozott a Waltham Forest Iszlám Szövetség (WFIA), amelynek főtitkára Raja Ilyas, szintén azt szeretné, ha ezt az egész országban engedélyeznék. A Harrow központi mecsethez pedig, a „Felhívás imádságra” kampány keretében, amelyet Rehana Choudry adományozó indított el, már 18 ezer támogató aláírás érkezett ugyanebben az ügyben.

Az egyik keresztény szervezet egyébként felemelte a hangját a kezdeményezés ellen. A Christian Concern azt állította, hogy a muszlim imára hívást nem szabad összehasonlítani például a templomi harangozással, mivel az előbbi egy nyilvános nyilatkozat arról, hogy csakis Allah az Isten, azaz a muszlimok vallása fölötte áll bármely más vallásnak. Ez pedig sérti az istentisztelet szabadságát.

A svédeknél is kiált a müezzin

A 65 ezer lakosú svéd Växjö városában a rendőrség ugyancsak engedélyezte a Muzulmán Alapítvány számára a müezzin hangszórós „bejelentkezését„.

Minden pénteken nyári időszámítás szerint 13, téli időszámítás szerint 12 órakor 3 perc 45 másodpercig tartó időtartamban 110 decibel erejéig hívhatják imára a híveket. Nagyon sok vita előzte meg az engedély kiadását itt és más városokban is. Svédország miniszterelnöke, az eredetileg hegesztő foglalkozású Stefan Löfven azt mondta, ez a döntés az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Az önkormányzatok azonban szabályokat hozhatnak arra vonatkozóan is, hogy az imára hívás ne legyen túl zavaró. Az ének hangereje nem lehet magasabb 110 decibelnél a kültereken, és nem haladhatja meg a 45 decibelt a lakóépületekbe beszűrődő, azokon belül hallható zaj.

Stockholmban péntekenként szintén felhangzik a müezzin éneke, amely ezzel kezdődik: ”Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar„. (Isten a legnagyobb, összesen négyszer). Amikor a svéd kereszténydemokraták országos vezetője megtudta, hogy a fővárosban is felhangozhat a müezzin éneke, arra utasította a párt helyi politikusait, hogy akadályozzák meg a döntést, ám végül nem jártak sikerrel.

Karlskronában szintén felhangzik péntekenként az ”Allahu akbar„.

Franciaországban is...

Nagy felháborodást keltett, hogy több francia város mecsetjében is újabban már hangosbeszélőn szólítják meg a müezzinek a híveket, ami Franciaországban nem megengedett. Több francia közéleti szereplő is nemtetszésének adott hangot, ám a belügyminiszter, Christophe Castaner ahelyett, hogy kérdőre vonta volna a muszlim vallási vezetőket a történtek miatt, inkább védelmébe vette az imámokat, véleménye szerint ugyanis csupán a francia nemzet iránti szolidaritásból szólnak a hívekhez hangosbemondón.

A 67 milliós Franciaországban mintegy tíz százalékra, 6-7 millió főre teszik az iszlám hitűek arányát, az újszülöttek ma már 18,6 százalékban muszlim nevet kapnak. Elsősorban Mohamedek, Rachidok, Fatimák születnek.

(Ugyancsak a Mohamed lett az utóbbi években a legkedveltebb név Angliában és Hollandiában, valamint Bécsben is.

Már mobilon is

Azon hithű muzulmánok, akik éppen távol vannak a mecsetektől, ma már mobiltelefonon is hallhatják a müezzin napjában ötször imádkozásra hívó szavát. Mivel azonban nagyobb távolságok esetében időeltolódás állhat fenn, a mobiltelefon használója köteles megadni mindenkori tartózkodási helyét, a müezzin hangja ugyanis nemcsak Törökországban, hanem egész Európában, a Közel-Keleten és a közép-ázsiai köztársaságokban is fogható. A meghatározott telefonokra kidolgozott programot a kaliforniai MobiNex cég fejlesztette ki, és ellenszolgáltatás fejében az interneten kínálja.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?