Létrehozva: 2020.07.19.

Maszk ellenes aktivisták tüntettek Londonban

Nagy-Britanniában sokan az emberi jogok megsértésének tekintik a kötelező maszkviselés elrendelését a jövő héttől. Sokan állítják, hogy az államnak nincs joga ilyen mértékig beleszólnia az egyes ember intim szférájába tartozó dolgokba. Mások éppen fordítva látják.

A tüntetők „No mask!” táblákkal vonultak végig a londoni utcákon, volt aki közülük középkori járvány-doktornak öltözött. Védjétek meg az emberi jogokat, kántálták és kijelentették, hogy nem hagyják akaratuk ellenére teszteltetni és járványügyi nyilvántartásba vetetni magukat.

Lázadásra biztatták az embereket, mondván, hogy a kötelező maszkviselés elrendelésével a kormány megsérti az emberek privát szféráját. Sokan a tiltakozás jeleként középen, vagyis az orruknál és a szájuknál kivágták a maszkot, ami így persze nem ér már semmit.

„Nemet mondunk az 5G-re, nemet mondunk a maszkra!” kántálták sokan, arra utalva, hogy nem kevesen összefüggést látnak felfedezni a koronavírus terjedése és a legújabb mobiltelefon technológia között.

A széles körben terjesztett álhír szerint a koronavírus járványt az 5G, azaz az ötödik generációs mobilhálózat kínai bevezetése robbantotta ki. Mint minden álhírnek ennek is van egy kevés alapja, nevezetesen az, hogy Kínában tömegesen először Hubei tartományban, így Vuhan városában használhatták az 5G-s technológiát a kínaiak.

Az álhír szerint az 5G-s rendszer „kiszívja a levegőből az oxigént”, ami aztán immunrendszer súlyos károsodáshoz és legyengüléséhez vezet. Meglepően sokan gondolják, hogy a „gonosz frekvencia” vagy az „alattomos rezgések” hozták létre az újabb vírusmutációkat, A „hívők” szerint emiatt robbant ki a koronavírus-járvány éppen ebben a kínai tartományban.

A közelmúltban Nagy-Britanniában, Birminghamben, Merseysideben és Belfastban adótornyokat gyújtottak fel a járvány miatt az 5G-s technológiát hibáztató emberek. Ráadásul többször fizikailag és verbálisan megfenyegették már az adótornyok építésén dolgozókat, rendszeresek az inzultusok.

A brit kormány ezért a Twitter, a Facebook és más közösségi média cégeket kért fel az álhír egyértelmű megcáfolására és blokkolására.

Idehaza? Az 5G-frekvenciák kiosztásáért felelős Nemzeti Hírközlési- és Médiahatóság (NMHH) tavaly közölte álláspontját a felmerülő aggodalmakkal kapcsolatban. A hatóság szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Unió Egészségügyi, Környezetvédelmi Kockázatok Tudományos Bizottsága (SCHEER) vagy az amerikai National Cancer Institute folyamatosan kutatják, hogy a mobileszközök által használt frekvenciák milyen hatással vannak az emberi szervezetre. A vizsgálatok során az elmúlt évtizedekben senki nem talált tudományosan alátámasztott bizonyítékot az 5G vagy más mobilhálózat daganatkeltő, vagy bármilyen, az egészségre esetlegesen káros hatására.

Most akkor mi van a maszkviseléssel?

A britek alaposan belekeveredtek a maszkviselés kérdésébe. Az új szabályozás szerint a jövő hét végétől, július 24-től mindenkinek viselnie kell majd a maszkot a lehető legtöbb nyilvános helyen, különben körülbelül 40 ezer forintnak megfelelő büntetést szabhat ki a rendőrség. A helyzet azonban ennél sokkal zavarosabb.

Egy sajtótájékoztatón a brit egészségügy miniszter megpróbált rendet vágni a maszk-dzsungelben, de sokak szerint még inkább belezavarodott a felsorolt példákba és a nyilvánvalóan kötözködő újságírók kérdéseibe.

Matt Hancock például azt találta mondani, hogy egy pubon belül, ha odalép a pulthoz valaki, mert rendelni akar – tipikus brit élethelyzet – akkor nem kell maszkot viselnie. Ellentétben azzal aki mondjuk egy kávét rendel elvitelre az utcán át. Mert neki viszont az utcán állva is kötelező lesz a maszk.

Aki belép egy boltba Nagy-Britanniában annak a jövő héttől életbe lépő kormányrendelet szerint július 24-től egészen biztosan kötelező lesz maszkot viselnie. Ha nem, akkor elvben 100 font büntetést kell fizetnie. Azért csak elvben, mert értelemszerűen kizárólag a rendőrség szabhatja ki a büntetést.

A bolti alkalmazottak már eleve rettegnek a konfliktusoktól, különösen a „nehéz sorsú” külvárosokban, hiszen nekik kellene figyelmeztetni a renitenseket, sőt, ha nem engedelmeskednek, akkor nekik kell majd kihívni a rendőrséget. Mindezt abban a Nagy-Britanniában, ahol elképesztő módon elszaporodtak a késeléses konfliktusok, sőt gyilkosságok. Csak Londonban, a bűnügyi statisztikák szerint két óránként késelnek meg valakit.

Persze eddig is hordhatott maszkot aki akart, de csak nagyon kevesen voltak hajlandók felvenni. A statisztikák szerint legfeljebb az emberek 10 százaléka, vagyis tíz vásárlóból egy volt hajlandó erre.

Elég betérni egy nagy tömegnek örvendő angol üzletbe, vagy akár felszállni egy metrószerelvényre London híresen tömött tömegközlekedési rendszerében, és máris láthatjuk, hogy alig néhányan hajlandók maszkot viselni.

A kocsmák és a bárok is újranyitottak nemrégiben, de ezekben sem hajlandó maszkot hordani szinte senki. Ha mégis megteszi, gyakran kigúnyolják.

A britek nem kis része a személyi szabadság megsértését hajlandó belelátni a kérdésbe és máris jogi kibúvókat keres.

Az egészségügyi miniszter is megengedhetőnek tartotta, hogy lelki, pszichológiai okok miatt ne hordjon maszkot valaki, ha az „nyomasztóan” hat rá. Kérdés, hogy kell-e majd a kivételezéshez orvosi utasítás. Szóval ember legyen a talpán aki képes megmondani, hogy mi is várható a jövő héttől a maszk-fronton.

Hogy ebből mi lesz, azt még senki nem tudja. Több brit lap úgy értesült, hogy a rendőrség eleve betarthatatlannak tartja a maszkviselésről szóló kormányrendeletet. Az információk szerint a rendőrségi vezetők kijelentették, hogy ha maszkot nem viselő százezrekre kell vadászniuk akkor a közbiztonság, az egyéb bűncselekmények felderítése egészen biztosan hátrányt fog szenvedni.

Venki Ramarkishnan, a brit királyi tudományos akadémia vezetője úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság rengeteg országgal szemben le van maradva, ha a maszkviselésről van szó. Azt is hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben a maszkviselés megtagadását legalább olyan antiszociális viselkedési formának kellene tekinteni, mint például az ittas vezetést.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett