KÜLFÖLD

Terroristának született a manchesteri robbantó

Egyre több családtagról derül ki, hogy segíthették a 22 ember halálával járó merénylet végrehajtását.
  • Szerző: KF

Hamar kiderült, hogy a 22 éves Salman Abedi nem magányos merénylő volt, hanem a manchesteri terrortámadásban többen is segítették – valószínűleg a családtagjai is. Abediék ugyanis szoros kapcsolatot ápolnak több terrorszervezettel is, a támadást követően pedig egyre több családtag csuklóján kattant a bilincs. Kedden a merénylő Manchesterben élő bátyját, a 23 éves Ismailt vették őrizetbe, míg szerdán Líbiában a családfő Ramadant és kisebbik fiát, a 20 éves Hashemet tartóztatták le.

 

Ramadan és felesége, Samia Tabbal Líbiában születtek és házasodtak össze, de a férfi szembeszállt Kadhafi kormányával, ezért kénytelenek voltak menekülni. Manchesterig meg sem álltak, a fiúk már itt születtek, ahol hithű muszlim nevelést kaptak. Salman volt az egyik legveszélyesebb, nyíltan gyűlölte a „fehér hitetleneket”, és muszlim imákat kántált az utcán. Két osztálytársa, de még az édesanyja is figyelmeztette az utóbbi években a rendőröket, hogy a fiatal még komoly bajt kavarhat.

 

A család helyzete 2011-ben változott meg: ekkor Ramadan visszatért Líbiába, és csatlakozott a Kadhafi-ellenes csoportokhoz. Később nagyobbik fiai is követték – Salman ekkor kapott terrorista kiképzést egy az al-Kaidához hű csoporttól. A fiú azonban nem maradt Líbiában, ennél gonoszabb cél vezérelte: Manchesterben akartak kialakítani egy terrorista sejtet. Sikerrel jártak.

Salman Angliában ismerkedett meg az Iszlám Állam egyik toborzójával is, akivel nagyon jó barátok lettek, tőle rendszeresen kapott tanácsot arra nézve, hogyan lehetne nagy pusztítást végrehajtani. De a manchesteri robbantó valószínűleg Mohamed Abrinit is ismerte, aki a párizsi, majd a brüsszeli terrortámadás előkészítésében is részt vett. A nagy tervről egy ember egészen biztosan tudott: Hashem Abedi. A fiatal azonban nem árulta el senkinek, mire készül a bátyja.

 

Ramadan azonban még mindig azt hangoztatja, hogy Salman ártatlan, ő csak véletlenül volt ott az arénában. Az apa szerint Salman zarándoklatra indult, mert testvérének nemsokára gyereke születik, és a fiatal lelki megtisztulással akart a nagybácsi szerepre készülni. Ennek viszont ellentmond lánya nyilatkozata: Jomana Abedi szerint Salman a Szíriát ért amerikai légicsapásokért akart így bosszút állni, mert a bombázásokban rengeteg muszlim gyerek is életét vesztette.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?