KÜLFÖLD

Sorra buknak le az osztrák kormány vezetői, nem túl elővigyázatosak

Ausztria vezető politikusainak meggyűlik a baja a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekkel. A kancellár és alkancellár után a szövetségi elnököt is súlyos szabálysértésen érték, a büntetése meghaladhatja a több ezer eurót is.
  • Szerző: WM

Először a zöldpárti alkancellár bukott le, hogy szájmaszk nélkül vásárolt egy élelmiszer boltban. Sebastian Kurz kancellár pedig pár nappal ezelőtt a bajor határ közelébe látogatott, ahol a támogatóival fotózkodott, de ennek során nem viselt szájmaszkot, sőt a kötelezően betartandó másfél méter távolságot sem tartotta a többi embertől. Az elmúlt hétvégén pedig Alexander Van der Bellen került bajba, mivel a rendőrök hajnali negyed egykor igazoltatták őt és feleségét egy vendéglátóhelyen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alexander Van der Bellen és felesége
Fotó: AFP

Mindezt annak ellenére, hogy Ausztriában az összes vendéglőnek és kocsmának este 11-kor be kellene zárnia. Ausztria szövetségi elnöke elismerte, hogy hibázott, de szerinte nem szándékosan szegett szabályt, csupán arról volt szó, hogy a felségével és a két barátjával olyan jól érezték magukat, hogy elfelejtettek az órájukra pillantani. Ennek a figyelmetlenségnek azonban komoly következményei lehetnek.

Az érvényben lévő osztrák törvények szerint a vendéglátóhelyet akár 30 ezer euróra is büntethetik, ami átszámítva több mint 10 milliós bírságot jelentene. Azonban a vendégek sem ússzák meg, ők maximálisan 3600 euróra, vagyis körülbelül 1,3 milliós csekkre számíthatnak.

És ezeket olvastad már?