KÜLFÖLD

Pesttől 250 km-re kezelték volna az Iszlám Állam terroristáját, ha nem lépnek közbe

Bécsben végeztek volna el életmentő mûtétet az Iszlám Állam egyik terroristáján. A belügyminiszter azonban biztonsági okokra hivatkozva megtagadta azt.
  • Szerző: WM

A georgiai (grúz) kormány azt kérte, hogy egy veszélyes terroristát Tbilisziből Bécsbe szállítsanak, és ott végezzenek el a 19 éves férfin életmentő műtétet. Az osztrák belügyminisztérium azonban elutasították a megkeresést. Mint mondták: túl nagy biztonsági kockázatot jelentett volna.

"Ha beengedjük az országba a terroristát, akkor túl nagy lett volna a kockázata, hogy szélsőségesek egy véres szabadító akcióba kezdenek, vagy merényletet követnek el, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást az osztrák kormányra"

- áll a belügyminisztériumi közleményben.

Kommandósok lőtték fejbe

A Kronen Zeitung osztrák lap szerint a 19 éves férfira 2016 december 16-án csaptak le a georgiai terrorelhárítás kommandósai. A hivatalos jelentés szerint a razzia során fejbe lőtték a fiatal férfit, miután az élesíteni akart egy kézigránátot. Temirlan M. az eset óta kómában fekszik. A fiatal férfit azzal is vádolják, hogy szoros kapcsolatban állt azzal a csecsen Ahmed Tschatajew-vel, akit az Iszlám Állam fanatikusaként tartottak számon. A férfinak több titkosszolgálat szerint is köze lehetett az isztambuli repülőtér ellen elkövetett terrortámadáshoz, aminek során 45 ember vesztette életét. 

Tschatajewet végül nem sikerült elfognia a hatóságnak. Az őrizetbe vétele előtt ugyanis felrobbantotta magát Tbilisziben. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?