KÜLFÖLD

Osztrák kormány: az EU-s menekültügyi rendszer megbukott, önerőből védjük meg magunkat

Nyugati szomszédunk radikális lépésre szánta el magát az illegális migráció megállítása érdekében.

Az osztrák szövetségi kormány 400, nehézfegyverekkel felszerelt katonát vezényel a Magyarországgal közös, 366 kilométer hosszú határszakaszára, mondván, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az illegális határátlépések száma a térségben – írja Foxhole című brit hírportál a Kurier osztrák napilap internetes kiadására hivatkozva.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter a témában tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az illegális migráció egzisztenciálisan veszélyezteti Ausztria jövőjét, ezért minden lehetséges eszközzel fel fognak lépni ellene.

„Az európai menekültügyi rendszer megbukott. (...) Az Európai Bizottság cserben hagyott minket ebben a kérdésben. Önerőből kell biztosítanunk, hogy a jóléti államunk ne omoljon össze”

– fogalmazott Karl Nehammer, aki azt is hozzátette, hogy Ausztria többször is megpróbált egyfajta „migrációügyi koalíciót” létrehozni a nagy nyugat-európai országokkal, de a tárgyalások minden esetben érdektelenségbe fulladtak, ezért veszik most saját kézbe az irányítást.

Kormányzati forrásokra hivatkozva az osztrák Kurier arról számolt be, hogy idén eddig 16 ezer illegális határátlépést regisztráltak, és 200 embercsempész ellen indítottak eljárást Ausztriában. Tavaly pedig csaknem 22 ezer volt a hátsértések száma, tehát a migrációs nyomás egyáltalán nem csökkent.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter terepszemlét tart az osztrák-magyar határ közelében található Miklóshalmán (Nickelsdorf).

Karl Nehammer elmondása szerint a határsértők döntő többségét az osztrák-magyar határon fogták/fogják el, ezért 400 katonát vezényelnek a térségbe. Klaudia Tanner a döntéssel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy az Ausztria keleti határait ellenőrző katonák személyi állománya csaknem ezerre fog nőni a következő hónapban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?