KÜLFÖLD

Orbán Viktor: Csak a Fidesz-KDNP alkalmas

Csak a Fidesz-KDNP alkalmas arra, hogy kellő súllyal, komolysággal képviselje Magyarországot a nemzetközi színtéren, hogy kiálljon a magyarokért Brüsszelben - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Szerző: MTI

A miniszterelnök hétfőn Szabadkán, a Városháza dísztermében tartott európai parlamenti választási kampányrendezvényen szimbolikusnak nevezte, hogy az első ilyen eseményt Szabadkán tartja.

Orbán Viktor szerint lassan az egész Kárpát-medencében megfogalmazódik az az érzés, hogy

a magyarok hiába élnek 7-8 ország területén, mégis összetartoznak,

ami nemcsak történelmi tény, hanem feladat, kihívás a jövőre nézve.

Orbán Viktor közölte: a múltban kevesen gondolták volna, hogy Magyarország olyan anyaországgá válik, amely minden fórumon, a legerősebb országokkal szemben is képes kiállni a határon túl élő magyarokért.

Azt a magyarországi pártot pedig, amely szerint még szavazati jogot és kettős állampolgárságot sem kellene adni a határon túli magyaroknak, leszavazzák a választók.
Beszédében megerősítette Szerbia európai uniós csatlakozásának támogatását. Közölte, hisz abban, hogy Szerbia hamarabb tagja lesz az EU-nak, mint azt sokan gondolják, ami a szerbeknek, a szerbiai magyaroknak és az EU-nak is érdeke.

Arról is szólt, hogy az anyaország segítségével a Vajdaság is képes lesz az elvándorlás megállítására. Ha a tervek valóra válnak, elérhető, hogy az elvándorlás mértéke lassuljon, aztán meg is forduljon a Vajdaságban.

Magyarországon már kevesebben mennek külföldre munkát vállalni, mint amennyien visszajönnek - mutatott rá a kormányfő, megjegyezve, hogy várakozása szerint

a következő három évben ez a folyamat még látványosabb lesz, és megindul a nagyarányú visszaáramlás.

Beszédét azzal zárta, hogy mind Magyarországon, mind Szerbiában adott a politikai stabilitás, így ha most megragadják a lehetőségeket, a következő 3-4 évben 8-10 év munkáját is el lehet végezni.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?