KÜLFÖLD

Öngyilkosságot követett el egy egész sziget

Mallorca a brit és német turisták fellegvára, évente milliók keresik fel a kellemes klímájú szigetet - de ez többé nem lesz így.
  • Szerző: KF

Az idei nyáron a turisták már komoly változásokat tapasztalhattak: a helyiek többsége ellenségesen viselkedett velük, állandósultak a nyaralók elleni tüntetések, a szélsőségesek többször rá is támadtak a turistákra. A pontot az i-re egy múlt hétvégén megrendezett tüntetés tette fel: ekkor közel 3 ezer spanyol vonult Palma de Mallorca utcáira azt követelve a brit, német és skandináv turistáktól, hogy menjenek haza. A látogatók pedig vették a lapot…

 

A közvélemény-kutatások szerint Mallorca, Menorca és Ibiza lakóinak kétharmada gondolja úgy, hogy a szigetekre látogató turisták számát erősen meg kéne nyirbálni, a nekik biztosított kedvezmények körét pedig a minimálisra kéne csökkenteni. A maradék egyharmad viszont realista: tudják, hogy a munkahelyek többségét annak köszönhetik, hogy ki kell szolgálniuk a külföldi látogatókat. Még akkor is, ha azok zajosak, neveletlenek és rombolják a környezetet. Ha azonban elűzik a turistákat, azzal gazdasági öngyilkosságot követnek el.

Az évtizedeken át Mallorcán nyaraló britek viszont már megunták az ellenséges fogadtatást.

„Viszlát, Mallorca. Van más hely, ahol szívesen látnak engem – és a pénzemet!”

– búcsúzott dühösen egy visszajáró vendég, de az utazási irodák is azt közölték, hogy megszaporodott a lemondott mallorcai foglalások száma.

A britek, a németek és skandinávok megértették a célzást. Kérdés, hogy ez mennyire lesz jó hosszútávon a buliszigeteknek.

És ezeket olvastad már?