KÜLFÖLD

Nekünk annyi, mondja a német alkancellár

Sötét jövőképet festett fel a német alkancellár, Sigmar Gabriel: szerinte az EU darabjaira hullik, ha "Európa ellenségei" kerülnek hatalomra.
  • Szerző: KF

A szociáldemokrata politikus Marine Le Pent és Geert Wilderst tartja a közösség potenciális gyilkosának. A két euroszkeptikus politikus ugyanis elég jó esélyekkel indul a francia, illetve a holland választásokon.

 

„A tavaszi francia választás Európa egyik legkeserűbb, legreménytelenebb választása”

– mondta Gabriel, aki szerint a Brexit-referendum után ekkor újra „Európa ellenségei” győzedelmeskedhetnek.

Az alkancellár szerint a brit kilépés után ez a két lehetséges győzelem végleg betenné a kaput a 20. század egyik legnagyobb civil vívmányának, az Európai Uniónak, amely ekkora pofonok után könnyen szétesne.

Gabriel szerint az „EU után Németország teljesen elszigetelődne egy drámaian nehéz helyzetbe süllyedt kontinensen”. Az erős országokat nacionalisták vezetnék, a gyengék pedig belefulladnának a gazdasági válságba, míg Németország tehetetlenül szemléli a változásokat. A baljós nyilatkozata ellenére azt kérte az eurooptimistáktól, hogy maradjanak higgadtak, és ne féljenek semmitől.

Wilders és Le Pen is rövid idő alatt tett szert komoly népszerűségre – ezt főképp pártjaik migránsellenes politikájának köszönhetik.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?