KÜLFÖLD

Migránsháború dúl Olaszország utcáin

A lakosok rettegnek, de lassan már a rendőrök és a katonák is tehetetlenek a Nápolyban egyre nagyobb számban megjelenő migránsokkal szemben. A randalírozó afrikai csoportok ugyanis szembeszállnak a rendvédelemmel.
  • Szerző: KF

Egy vasárnapi összecsapásról készült videó irányította a figyelmet a problémára: katonák érkeztek egy bolt elé, ahol megpróbáltak letartóztatni egy migránst – egyelőre nem tudni, milyen okból. A férfit földre hasaltatták, megbilincselték, mikor hirtelen megjelentek a társai, akik rátámadtak a katonákra, és megpróbálták kiszabadítani a migránst. Az incidenst egyre nagyobb csoport nézte, végül nagy nehezen a katonák kerekednek felül.

 

Több olasz városban 2008 óta fegyveres katonai csoportok is járőröznek, feladatuk a közterületeken való rendfenntartás. A csapatokat eredetileg még a maffiák közötti leszámolások miatt helyezték az utcákra, de az utóbbi években a migránsok adják nekik a legtöbb munkát, mert gyakran sértegetik a helyi nőket, vagy éppen az üzletekben és a parkokban randalíroznak.

Idén már közel 110 ezer migráns érkezett Európába, elsöprő többségük Olaszországban ért partot, miközben már 2000-nél is többen fulladtak a Földközi-tengerbe. Az ENSZ becslései szerint Líbiában még legalább 700 ezer, de inkább 1 millió migráns vár a tengeri átkelésre.

A mostani jelenet kezd mindennapossá válni, és nemcsak Nápolyban, hanem az ország több nagyvárosában is, ahol megjelentek a migránsok.

„Becsapottak és magunkra hagyottak vagyunk! Ehhez hasonló incidensek történnek szinte minden nap, de mindenki úgy tesz, mintha nem is látná… egyedül vagyunk, féltjük a családunkat és az életünket!”

– írta a videót posztoló Lello Cretella. A felvételt már több százan megosztották.

 

A jobboldali Északi Liga egyik képviselője, Matteo Salvini az eset kapcsán megjegyezte: hadi állapotok uralkodnak a városokban, míg a nápolyi képviselők szerint nem szabad tovább hagyni ezt a helyzetet, a városban pattanásig feszültek az idegek. Ezt mutatja az is, hogy a migránsok már attól sem riadtak vissza, hogy fegyveres katonákra támadjanak rá – erre eddig Olaszországban nem volt eddig példa.

Általánosságban elmondható, hogy a migránsok állandóan váltják támadásuk célpontját. Először reménytelen helyzetükben egymással csapnak össze a túlzsúfolt táborokban. Ezt követően fordulnak a civilek ellen: jobb esetben csak sértegetik a helyi lakosokat, rosszabb esetben fizikai erőszakra is sor kerül. Csak ezt követően válik a helyzet annyira feszültté, hogy a felfegyverzett rendőrök vagy katonák kerülnek a célkeresztbe.

Migránsok a rendőrök ellen

Franciaország a jelek szerint a skála magasabb fokán járhat, hiszen itt már többször is történtek összecsapások a migránsok és rendőrök között. Párizsban tavasszal mindennapossá váltak a zavargások, a migránsok több alkalommal is autókat gyújtogattak, Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket.

 

Áprilisban egy Iszlám Állam-szimpatizáns meg is gyilkolt egy rendőrt: a 37 éves Xaviér Jugelét a Champs-Élysées sugárúton lőtte agyon a börtönviselt Karim Cheurfi, társát pedig megsebesítette. Szerdán pedig szándékosan a járőröző katonák közé hajtott autójával egy ismeretlen Párizs elővárosában. A hat sebesült közül ketten súlyosan megsérültek, a támadó elmenekült – a rendőrség szerint nem lehet kizárni, hogy a terrortámadást migráns követte el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?