KÜLFÖLD

Kongóban egyszerre három járvány pusztít, a Covid-19 mellett két másik halálos vírus is megjelent!

Történelmének legsúlyosabb egészségügyi válsághelyzetét éli át Afrika egyik legszegényebb országa.

A Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi minisztériuma hétfő délután bejelentette, hogy egy új ebola-járvány robbant ki az ország észak-nyugati részében – írja a Financial Times internetes kiadása.


Kongóban azután jelentették be hivatalosan a járványhelyzetet, hogy az egyenlítőnél található Mbandaka nevű városban négyen az életüket vesztették az ebola-vírus okozta vérzéses lázban.

„Megerősíthetem, hogy van egy új ebolajárványgócunk Mbandakában. Nagyon gyorsan küldjük oda az oltóanyagot és a gyógyszereket” - fogalmazott egy hétfői sajtótájékoztatón Eteni Longondo kongói egészségügyi miniszter.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Twitter-oldalán szintén megerősítette az új ebolajárványt.

A járvány bejelentése azt jelenti, hogy az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű megbetegedés és a kanyaróvírus-járvány mellett jelenleg az ebola is aktívan szedi az áldozatait Afrika egyik legszegényebb országában.

Kongóban egyébként 1976-ban jelent meg először ebola-vírus, és jelenleg már a 11. ebola-járvány pusztít az országban. A 2018-as nagy nyugat-afrikai ebola-járvány kirobbanásától számítva eddig 2200 ember halálát okozta a fertőzés. A vérzéses lázzal járó betegség legutóbb április közepén jelent meg Kongóban, néhány nappal azelőtt, hogy az ország vezetése hivatalosan is bejelentette volna, hogy legyőzték a 10. ebola-járványt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan csak akkor fogja újra ebolamentessé nyilvánítani Kongót, ha 42 napig nem történik újabb megbetegedés az országban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?