KÜLFÖLD

Különös felfedezés: ezért terjed gyorsabban a fehérek között a koronavírus

A tudósok szerint egy különleges fehérje hiánya okozza a jelenséget.

A nyugat-bengáliai (India) Országos Orvostudományi Genomikai Intézet (NIBMG) kutatói február elején egy érdekes tanulmányt publikáltak, mely arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Amerikában és Európai majdnem kétszer olyan gyors a koronavírus terjedési sebessége, mint Ázsiában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

koronavírus korlátozások németország

Kedvez a koronavírus terjedésének az egyik speciális fehérje hiánya (Fotó: Shutterstock)

A Infection, Genetics and Evolution (Fertőzés, genetika és evolúció) című tudományos folyóiratban megjelent kutatás konklúziójában elsősorban azzal magyarázzák ezt különös jelenséget, hogy a fehér emberek szervezetében arányaiban jóval kevesebb Alfa-anti-tripszin (AAT) nevű fehérje termelődik, ami a tüdő tisztítását ellátó enzimek aktiválásáért felelős – írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál

Az alfa-anti-tripszin (AAT) egy májban termelődő fehérje. Elsődleges feladata bizonyos enzimek inaktiválása. Ennek részeként védi a tüdőt attól, hogy tüdőbetegség alakuljon ki, ami egy elasztáz elnevezésű enzim nem megfelelő működése esetén jöhet létre. Az elasztáz a szervezetben lévő fehérjéket lebontja, ellenben ha nincs megfelelően szabályozva az alfa-1-antitripszin által, akkor elkezdi a tüdő szöveteit is bontani.

A NIBMG kutatói a koronavírus járvány első hullámában domináns D614G nevű Covid-mutáció terjedését vizsgáltak Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. 2020 február és március között a Covid-19-ben szenvedők 64,11 százaléka fertőződött meg a ezzel variánssal, szemben a 2021 januári 1,95 százalékkal.

A fertőzöttségi adatokat alapján Európában 2,15 hónap, Észak-Amerikában pedig 2,83 hónap kellett ahhoz, hogy a D614G nevű Covid-mutáció elérje az 50 százalékos relatív terjedési gyakoriságot. Kelet-Ázsiában viszont ugyanekkora terjedési sebesség eléréséhez kétszer ennyi idő, 5,5 hónap kellet.

A kutatók szerint azért van ekkora eltérés a vírus terjedési sebességében a régiók között, mert az európai és észak-amerikai populáció nagy részében szinte teljesen hiányzik alfa-anti-tripszin (AAT) fehérje. Ez leginkább az Olaszországban és Spanyolországban élőkre jellemző, ami a Covid-19 két epicentrumának számított a járvány első hullámának idején Európában. Rossz hír, hogy a brit és dél-afrikai variánsok, melyek egyébként is gyorsabban terjednek a korábbi variánsoknál, különösen nagy veszélyt jelenthetnek a fehér emberre nézve.

A kutatás egyik társszerzője, Nidhan K. Biswas szerint a közeljövőben bevezetésre kerülhet egyfajta alfa-anti-tripszin (AAT) fehérjét pótló terápia, ami a megelőző gyógykezelések részét képezheti a világjárvánnyal szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?