KÜLFÖLD

Görög migrációs miniszter: az országunk nem átjáróház, az illegális bevándorlást meg fogjuk állítani!

A görög kormány lényegében minden létező eszközt bevet annak érdekében, hogy az illegális migrációt felszámolja a határin.

A CNN-nek adott interjújában Notis Mitarachi migrációs politikáért felelős miniszter részletesen beszámolt arról, hogy a konzervatív görög kormány milyen eszközöket kíván bevetni az illegális migráció visszaszorítása érdekében. A tárcavezető politikus úgy fogalmazott: „Görögország nem egy nyitott szőlőskert, ahol a migránsok kényük-kedvük szerint vonulgathatnak”, ezért több ütemben fizikai határzárat, hatékony határvédelmi rendszert, illetve gyors kitoloncolási eljárási folyamatot szeretnének kiépíteni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


„Az első lépés a határok jobb őrzésének megteremtése volt. A fegyveres erők, a rendőrség és a parti őrség nagy erőfeszítéseinek köszönhetően ez nagyobbrészt sikerült is. 2019 utolsó negyedévben a bevándorlás több mint 90% -kal csökkent. A második lépés – ami még megvalósításra vár – hogy kialakítsunk egy olyan menekültügyi eljárási rendszert, amely segítségével hatékonyan ketté tudjuk választani a gazdasági bevándorlókat a valódi menekültektől. Akinek pedig nincs jogalapja arra, hogy az országunkban tartózkodjon, azt minél hamarabb ki kell toloncolni” – fogalmazott Notis Mitarachi.

A miniszter hangsúlyozta, hogy együtt érez, és nagy tiszteletben tartja azokat a görög állampolgárokat, akiknek az életét teljesen felforgatta az illegális migráció. A politikus úgy fogalmazott, hogy „az Égei-tenger keleti medencéjében található apró szigeteken élőket tehermentesíteni kell! Az itt található túlzsúfolt befogadóközpontokat fel kell számolni. Az új bevándorlók pedig nem adhatják be addig a menekültkérelmüket, amíg nem bírálunk el folyamatban lévő eljárásokat. Elég volt az állandó túlzsúfoltságból.”

Notis Mitarachi kiemelte, hogy az országban található befogadóközpontok mindegyikét úgy alakítják át a következő egy évben, hogy létesítményekből történő ki és belépéséket minden alkalommal regisztrálják. Ezzel a céljuk, hogy a migránsok ne tűnhessenek el a hatóságok szeme elől, amíg a menekültügyi eljárásukat el nem bírálják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?