KÜLFÖLD

Felrobbant egy vegyipari gyár, mindent elárasztott a mérgező füst

Németországban történt a baleset. A hatalmas detonáció pontos okát egyelőre nem tudták megmondani a hatóságok.

Kedd kora délelőtt hatalmas robbanás rázta meg az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Leverkusen Chempark nevű vegyipari üzemét. Nem hivatalos sajtóértesülések szerint a detonációban négy ember megsérült, közülük ketten súlyosan, illetve öt személyt kezelnek eltűntként – írja az Associated Press amerikai hírügynökség.

Egyelőre nem világos, hogy a katasztrófa sújtotta vegyipari üzemben pontosan milyen kémiai anyagokkal dolgoztak, de a német hatóságok szerint a robbanás helyszínéről gomolygó fekete füst „rendkívül veszélyes”, ezért a katasztrófavédelem minden helybélit arra kértek, hogy ne menjenek el otthonról és tartsák zárva a nyílászáróikat.

A Levankusen belvárosától mintegy 20 kilométerre található ipari park üzemeltetői szerint a robbanás okáról egyelőre semmi biztosat sem lehet mondani.

A detonáció helyszínére főleg a közeli Kölnből vezényeltek mentőegységeket. A nagy közösségi oldalakra feltöltött videók tanúsága szerint a gyár körül rengeteg mentő, tűzöltő, sőt, helikopterek és a hadsereg szennyezés-felderítő kisteherautói is megjelentek.

A helyi lakosok beszámolója szerint a detonáció akkora volt, hogy még az épületek is beleremegtek.

A Chempark hivatalos honlapja szerint a ipari park területén több mint 30 vállalat, köztük a Covestro, a Bayer, a Lanxess és az Arlanxeo is vegyipari tevékenységet folytat. Hogy pontosan melyik cég termelési egységében történt a robbanás, nem lehet megmondani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?