KÜLFÖLD

Fegyveres migránsok agyonlőttek egy 12 éves kislányt Svédországban

Az áldozatot még sikerült kórházba szállítani, de a lőtt sérülései annyira súlyosak voltak, hogy az életét már nem lehetett megmenteni.

Szombat hajnalban agyonlőtték a 12 éves Adriana Ostrowskát egy Stockholm közelében található benzinkúton.

A lengyel származású kislány épp a kutyáját sétáltatta a töltőállomás közelében, amikor egy autóból lőfegyverekkel tüzet nyitottak két jól ismert bandatagra, akik a kúton tartózkodtak. A fegyveres összecsapásban egyetlen bűnöző sem sérült meg, egy eltévedt lövedék azonban eltalálta Adrianát, aki később belehalt a súlyos sérüléseibe a kórházban – írja The Local angol nyelvű svéd hírportál.

A rendőrséget szombat hajnali 3 óra 27 perckor riasztották, hogy lövöldözés történt a Stockholmtól pár kilométerre található Botkyrka nevű kisváros egyik benzinkútján. Egyes svéd sajtóértesülések szerint muszlim migránsokból álló fegyveres bandák csaptak össze, de ezt a híresztelést a hatóságok egyelőre nem erősítették meg. A helyi rendőrség vezetője, Carolina Paasikivi azt mondta az esettel kapcsolatban, hogy addig nem áll módjukban részletes információkat kiadni az ügyről, amíg ki nem hallgatják az összes szemtanút, és át nem nézik a benzinkút biztonsági kameráinak felvételeit. A hatóságok közleménye szerint egyelőre senkit sem vettek őrizetbe a fegyveres leszámolás miatt.

„Meg fogunk tenni minden tőlünk telhetőt, hogy bíróság elé állítsunk ennek a szörnyű bűncselekménynek az elkövetőit. Tanúvallomásokat, igazságügyi bizonyítékokat és minden olyan anyagot összegyűjtünk, amelyek segítenek bennünket a nyomozás előrehaladásában. A mi sikerünk nagyban függ attól, hogy jelentkeznek-e nálunk azok, akik bármit is tudnak a történtekkel kapcsolatban. Minél több szemtanú tesz vallomást, annál hamarabb megoldhatjuk ezt a bűncselekményt” – fogalmazott Carolina Paasikivi.

Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter undorítónak nevezte a történteket. A szociáldemokrata politikus a törvények szigorítását, valamint a rendőrség anyagi forrásainak növelését szorgalmazta.

Az ilyen és ehhez hasonló fegyveres leszámolások megakadályozására egyébként a svéd kormány felállított egy „különleges nemzeti incidensek” névre keresztelt nyomozóbizottságot 2019 második felében. Sajnos azonban a speciális intézmény ellenére is növekedett az utcai lövöldözések száma a skandináv országban 2020-ban. Az év elején közzétett rendőrségi statisztikák szerint január és április között 98 lövöldözés történt, mely során 15 ember vesztette életét. 2019 azonos időszakában pedig 81 lövöldözésben 15 ember hunyt el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?