KÜLFÖLD

Elraboltak két angoltanárt a szervkereskedők, megrázó részletek derültek ki

A 22 és 28 éves angoltanár Vietnámban dolgozott. Épp hazamentek volna, de sosem érkeztek meg.
  • Szerző: Ripost

Vietnámban tanított angolt a 22 éves John Bothma és a 28 éves Mushfiq Daniels. Csak heteik voltak hátra a vízumuk lejártáig, ezért már a hazafelé utat tervezték. Ám egyszer csak eltűntek és a rokonok sem hallottak felőlük semmit.

Most a dél-afrikai humanitárius segélyszervezet akadt a nyomukra, de sajnos nem jó hírrel szolgáltak a családtagoknak.

Kiderült, hogy a két férfi szervkereskedők áldozata lett.

Az országban több maffiaszervezet is foglalkozik ilyenekkel, év elején a hatóságoknak sikerült lekapcsolni egy hálózatot, amely veséket adott el a fekete piacon.

„Ezek a szervezetek nagyon profik. Több műtőjük is van, szakképzett sebészekkel, akik bármikor hajlandóak elvégezni a transzplantációt, akár előzetes előkészületek nélkül is. Ez az egy adhat még reményt a családoknak. Ahhoz ugyanis, hogy egy ilyen műtét sikeres legyen, sok tesztet le kell futtatni, hiszen nem csak a donor és a páciens vércsoportjának kell megfelelni. És a megfelelő donor kiválasztása időbe telik. Addig talán életben tartják a férfiakat” – mondta a segélyszervezet vezetője, Dr. Imtiaz Sooliman.

Elmondta azt is, hogy a szervkereskedők nemcsak a vesét veszik ki, de eladásra kínálják a szívet, a tüdőt, a májat és még a szemeket is. Elmondta azt is, hogy Vietnámban kevesen ajánlják fel a szerveiket, mivel hitük szerint a szerveik is kellenek a feltámadáshoz.

Élő ember sem lehet elméletileg szervdonor, de sok szegény eladja az egyik veséjét, hogy kiutat találjon a szegénységből.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?