KÜLFÖLD

Donald J. Trump amerikai elnökről neveznek el egy tavat Szerbiában

A Trump-adminisztrációnak így sikerül enyhítenie a feszültséget Koszovó és Szerbia között.

Donald J. Trump amerikai elnökről nevezik el a Szerbia és Koszovó határán található, jelenleg Gazivoda nevet viselő tavat.

Sajtóértesülések szerint Avdullah Hoti koszovói kormányfő és Aleksandar Vucic szerb elnök is elkötelezett az állóvíz nevének megváltoztatásában - írja a Gazeta Express angol nyelvű koszovói hírportál.

A Gazivoda-tó – melyet egy mesterséges gáttal hoztak létre a múlt században – 11,9 négyzetkilométer alapterületű. Ebből 9,2 km² Koszovóhoz, 2,7 km² pedig Szerbiához tartozik. Az állóvíz fontos szerepet játszik a környező települések áram- és vízellátásában. A két ország között heves viták tárgyát képezte a tó vizének felhasználhatósága az elmúlt években.

Amerika korábbi németországi nagykövete, Richard Grenell a Twitter-oldalán megerősítette a tó nevének megváltoztatásáról szóló híreket. A diplomata úgy fogalmazott, hogy „a Koszovóban és Szerbiában fekvő tóhoz mindkét ország nagyon ragaszkodik, de az Egyesült Államok közbenjárásával sikerült enyhíteni a víztömeg okozta feszültségeken. Amerika ugyanis komoly beruházásokat szeretne véghezvinni a tó környékén, melyből mindkét nemzet profitálhat. Ezért a felek csütörtökön megállapodtak abban, hogy a tó új neve Trump-tó lesz.”

Az Informer című konzervatív szerb hírportálon több fotó is videó is megjelent arról, hogy a tavon átívelő hídon egy „Trump elnök! A koszovói szerbek köszönik, hogy békét hoztál„ feliratú molinó került kifeszítésére csütörtök délután.

Nem ez az első eset egyébként, hogy az elnökről neveznek el valamilyen földrajzi egységet a Trump-adminisztráció külpolitikai tevékenysége miatt. Albánia Kamza nevű városában például egy sugárút, Izraelben pedig egy település a Golán-fensíkon, illetve egy tér Jeruzsálemben szintén a republikánus politikus nevét viseli.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?