KÜLFÖLD

Döbbenet: kirúgták a tokiói olimpiai egyik főszervezőjét, mert a holokauszttal viccelődött

Egy csaknem negyed évszázada elsütött, gyomorforgató „poén” okozta Kentaro Kobayashi vesztét.

Azonnali hatállyal felmentették állásából a tokiói olimpia nyitó- és záróünnepségének főszervezőjét, Kentaro Kobayashi humoristát, miután az elmúlt napokban széles nyilvánosságot kapott egy csaknem 25 éve rögzített televíziós felvétel róla, melyen a holokauszttal viccelődik – írja a japán sajtóra hivatkozva a New York Times internetes kiadása.

Seiko Hashimoto, az Olimpiai Szervező Bizottság elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be a főszervező menesztését, majd azt is megjegyezte, hogy a történtek miatt az illetékes tisztségviselők felülvizsgálják a nyitó és záró ceremónia minden elemét.

„Kobayashi olyan kifejezéseket használt, melyek megcsúfolták a történelem egyik legtragikusabb szakaszát”

- fogalmazott Hashimoto, aki azt is hozzátette, hogy ő maga nem mond le a botrány miatt.

A nagy port kavart felvételen, melyet 1998-ban rögzítettek, Kentaro Kobayashi - egy korábbi kollégája oldalán – úgy beszélt a nácik által elkövetett népirtásról, mint „játékról”, mely során szórakozásból mészároltak le hatmillió zsidót.

Seiko Hashimoto japán olimpiai miniszter sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy napokig gondolkodtak Kentaro Kobayashi kirúgásán, hisz a csaknem negyed évszázados felvétel kedden látott napvilágot, de az ügyben csak csütörtökön, késő este hoztak döntést.

A Holokauszt Tanulmányok Bécsi Wiesenthal Intézete kiadott egy közleményt, melyben a botrányra reagálva kijelentették, hogy „egyetlen embernek sincs joga, legyen bármennyire is kreatív, a náci népirtás áldozatain viccelődnie.” A humorista menesztését pedig az egyetlen helyes döntésnek nevezték.

Kentaro Kobayashi humoristát egy csaknem negyed évszázada elsütött, gusztustalan poén miatt rúgták ki az állásából.

Meglepő, de a tokiói olimpia szervezőgárdájából nem Kobayashi az első aki botrányos körülmények kényszerült távozásra. Márciusban ugyanis a játékok kreatív vezetője, Hiroshi Sasaki azt követően mondott le tisztségéről, hogy a túlsúlyos előadóművészeknek disznófül viselését javasolta a nyitóünnepségen.

A hét elején pedig a nyitóünnepség zenei aláfestéséért felelős zeneszerző, Keigo Oyamada mondott fel, miután nyilvánosságot kapott egy 1990-es évek elején készült interjú, melyben arról beszélt, hogy megfélemlítette a középiskolai osztálytársait, köztük egy halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő diákot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?