KÜLFÖLD

Az éhező irániak nyomott áron adják el a szerveiket

A perzsa államban tapasztalható gazdasági válság hatására sokan még a szerveiket is pénzé teszik, hogy ne haljanak éhen.

A The London Times helyszíni tudósítása szerint egyre több nyomorban élő iráni ajánlja föl eladásra a szerveit, hogy a pénzből törleszteni tudja a hiteltartozásait és élelemet vegyen a családjának.

A brit lap beszámolója szerint a Teherán belvárosában található Hasheminejad kórházzal szemközti, elhagyatott betontorzó falaira számtalan apróhirdetést ragasztottak a helyiek azzal kapcsolatban, hogy eladnák a veséjüket és más nem létfontosságú szerveiket.

Amerika ellenes tüntetés Teheránban. (Photo by ATTA KENARE / AFP)

„37 éves vagyok, és készen állok eladni az egyik vesémet, mert anyagi csődbe kerültem. Ha lenne más választásom, nem tenném ezt meg” – áll az egyik ilyen hirdetésen, amit a telefonszámával és a vércsoportjával együtt a Teherán egyik nyomornegyedében élő Asghar hagyott a falon.

A hírek szerint a férfi azt követően került nehéz helyzetbe, hogy a textilgyár, ahol dolgozik, felfüggesztette a termelést és ezzel együtt a munkások kifizetését, mivel a ruháikat képtelenek értékesíteni a nemzetközi piacokon. Saját bevallása szerint Asghar már több ajánlatot is kapott a veséjéért. A legmagasabb 1950 dollár, azaz átszámítva nagyjából 610 ezer forint volt.

Irán évek óta súlyos gazdasági válsággal küzd: a munkanélküliségi ráta 12 százalék, az iráni riál inflációja pedig 28 százalékos. A perzsa állam azt követően került nehéz helyzetbe, hogy Donald J. Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta a atomalkut és szigorú gazdasági szankciókat vetet ki az iráni terményekre és termékekre. A „maximális nyomásgyakorlás” stratégiával Trumpnak nem titkolt célja, hogy megdöntse a Hasszán Rohani vezette Iszlám Köztársaságot.

És ezeket olvastad már?