KÜLFÖLD

„A nők vaginával születnek” – mondta a végzős egyetemista, eljárás indult ellene

A patinás nyugat-európai egyetemeken nem egy életbiztosítás szembemenni a balliberális világfelfogással.

Fegyelmi eljárást indítottak egy egyetemista ellen Skóciában, mert azt találta mondani egy előadás alkalmával, hogy a nők vaginával születnek, és a két nem képviselői között olyan fizikumbeli eltérések vannak, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni a sportesemények esetében – írja a Daily Mail internetes kiadása.

A dundee-i Abertay Egyetem végzős joghallgatója, a 29 éves Lisa Keogh múlt hónap végén vett részt egy genderelmélet és a modern jogalkotás viszonyáról szóló előadáson, melyen aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy bizonyos országokban a transznemű nők is részt vehetnek a vegyes harcművészetek női versenyszámaiban. A doktori fokozat megszerzése előtt álló diák szerint fizikai fölénnyel rendelkeznek a nővé operáltatott férfiak a nőként született nőkkel szemben, ezért a sportesemények rendezőinek kizárólag a születéskori nemet szabadna figyelembe vennie, amikor az indulásról hoznak döntést. Tehát a női versenyszámokban csak a vaginával született nők indulhatnának, mert egyedül ők számítanak biológiai értelembe vett nőnek.

Józan paraszti ésszel teljesen logikusnak tűnik Lisa érvelése, de a haladó szellemű egyetemisták körében már nem aratott osztatlan sikert. Ezt onnan tudni, hogy négy évfolyamtársa tett név nélküli feljelentést a végzős diák ellen az egyetem etikai bizottságánál, mert szerintük „sértő” és „diszkriminatív” megjegyzéseket tett a transznemű emberekre.

A 29 éves Lisa Keogh

„Először azt hittem, ez egy vicc. Azt hittem, hogy az egyetemem soha sem fog engem üldözni azért, mert éltem a szólásszabadsághoz fűződő alkotmányos jogaimmal. Ki merem jelenteni, hogy nem voltam transzfób vagy kirekesztő, én csak biológiai tényeket közöltem”

– fogalmazott a Timesnak Lisa Keogh, aki most attól tart, hogy a doktori fokozatának megszerzését veszélyeztetheti a fegyelmi eljárás. Bár nagyon bízik abban, hogy a bizottság tagjainak még nem mentek el teljesen otthonról, és a lehető leghamarabb felmentik az ellene felhozott vádak alól.

Az egyetem szóvivője azt mondta, hogy a szólásszabadság törvényes keretek közötti gyakorlása nem csak megengedett az intézményük falain belül, hanem minden diákot külön arra bátorítanak, hogy éljenek ennek a lehetőségével, mert egy egyetemnek olyan helynek kell lennie, ahol ellentmondásos vagy felkavaró kérdésekről is konstruktív és kollegiális módon lehet vitát folytatni. A szóban forgó esetet azonban nem kommentálta, mert folyamatban lévő fegyelmi eljárásokat hivatalból nem minősíthet.

Lisa története egyébként akkor hullámokat vert, hogy a Skót Nemzeti Párt (SNP) edinburgh-i képviselője, Joanna Cherry is beleállt a dologba. A politikus nevetségesnek” nevezee a vizsgálatot és azt mondta: ha a Abertay Egyetem kicsit is komolyan veszi az Emberi Jogok Európai Egyezményét, akkor azonnal le kell állítani az eljárást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?