KÜLFÖLD

A németek fertőzött orvosokat is mozgósítanának

Németországban attól tartanak, hogy a kórházi rendszer eléri a kapacitásának határát és nem tudják a koronavírusos és a normál betegeket párhuzamosan kezelni. Az egészségügyi miniszter különös ötlettel állt elő.
  • Szerző: Ripost

Némelyik berlini klinikán az erőforrások felszabadítása érdekében a nem életmentő műtéteket máris elhalasztják, illetve az egészségügyi személyzetet átcsoportosítják az egyéb osztályokról az intenzívre.

Jens Spahn, a német egészségügyi miniszter eközben érdekes ötlettel rukkolt elő: a kivételes járványhelyzetre tekintettel akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy koronavírusos orvosokat és nővéreket is vessenek be a kórházakban, hogy elkerüljék az egészségügyi rendszer kimerülését.

Fotó: AFP

A járvány elleni munkát az is nehezíti, hogy több egészségügyi hivatalban nem lehet teljes mértékben betartani a járványügyi előírásokat.

Viszont „óvatos optimizmusra ad okot”, hogy csökkent az országban a vírus úgynevezett reprodukciós rátája, amely megmutatja, hogy egy-egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább.

Fotó: AFP

Még nem tudni, hogy mennyire tartós a hullám erejének gyengülése, az viszont biztos, hogy a járványlassító korlátozásokat nem lehet egyhamar visszavonni – mondta Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet vezetője.

„Néhány hónapig még össze kell szorítanunk a fenékpofáinkat” – fogalmazott.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?