KÜLFÖLD

A koronavírus miatt szigorít Ausztria, ez változik péntektől

Július 24-étől ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot a zárt légterű nyilvános helyeken, így az élelmiszer-üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a bankokban és a postahivatalokban – jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedd délután Bécsben.
  • Szerző: Ripost

Sebastian Kurz kancellár a harmonikához hasonlította a koronavírussal kapcsolatos számok alakulását. Kifejtette: pozitív és negatív szakaszok váltják egymást, vagyis az új fertőzöttek száma néhány napon át emelkedik, majd néhány egymást követő napon át ismét csökken.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

A kancellár azzal indokolta a szájmaszkkal kapcsolatos szigorításokat, hogy az üzletek, a bankok és a posták a hétköznapi élet színterei, a védelemre szorulók, így például az idősek is naponta látogatják azokat. Mivel több tartomány egyházi közösségeiben is kialakultak fertőzési gócpontok, az istentiszteletek számát minimálisra csökkentik, és kötelezővé teszik a szájmaszkot a szertartások alkalmával is. Ha bebizonyosodik, hogy valaki megfertőződött, egy időre bezárják a templomot. Közben az Egészségügyi Minisztériumban már folyamatban van az új jelzőrendszert kidolgozása, a tervek szerint augusztusban indul a próbaüzem. Az ország tartományait zöld, sárga, narancssárga és piros jelzéssel látják el, amelyeknél a szükséges teendőket kézikönyvben rögzítik.

Az új fertőzések jelentős része külföldi, főként balkáni utazásokkal függ össze, ezért fokozott ellenőrzéseket vezetnek be a németországi, a csehországi és a szlovákiai határszakaszokon is, a „kockázatot jelentő térségekből” pedig csak negatív PCR-teszt birtokában lehet beutazni Ausztriába – írja az MTI.

És ezeket olvastad már?