KÜLFÖLD

300 iráni meghalt, miután metil-alkoholt ivott a koronavírus ellen

Egy fake news, azaz kamuhír miatt sokan azt hiszik az Iszlám Köztársaságban, hogy az alkohol elpusztítja a koronavírust.

Iránban legkevesebb 300 férfi, nő és gyermek vesztette életét, miután nagy mennyiségben fogyasztottak mérgező metanolt, azaz metil-alkoholt a koronavírus ellen – írja az Associated Press (AP) hírügynökség iráni hírportálokra hivatkozva.

Egy iráni egészségügyi szakember megméri egy autó utasainak a lázát Teheránban. (Photo by STR / AFP)

Az AP beszámolója szerint a több száz halálos áldozaton kívül, legalább ezren szenvedtek maradandó károsodást, többségében vakságot a mérgező alkoholtól. Ha hihetünk a híreknek akkor az vezetett a tragédiához, hogy az Iszlám Köztársaság lakosságának körében elterjed egy fake news, azaz kamuhír, miszerint nagy dózisú alkohol fogyasztása elpusztítja a koronavírust.

Több forrás szerint is az okozta a katasztrófát, hogy a nagy iráni közösségi oldalakon elterjedt egy február eleji brit bulvárhír, miszerint egy tanár whiskyvel és mézzel gyógyította ki magát a kínai koronavírus-fertőzésből. Ez hír pedig összemosódhatott az emberek fejében azokkal az üzenetekkel, hogy az alkoholos kézfertőtlenítő gélek elpusztítják a vírusokat, amiből sokan azt a következtetést vonták le, hogyha nagy mennyiségben vegytiszta alkoholt fogyasztanak, akkor az elpusztítja a kórokozót a szervezetükben.

A tragikus tömeges halálesetek után a központi iráni kormány utasította az ország területén működő metanolgyártókat, hogy mesterségesen színezzék be a termékeiket annak érdekében, hogy a lakosság meg tudja különböztetni az etil-alkoholtól.

A többi országnak csak egy problémája van, a koronavírus-járvány. Nekünk azonban két fronton kell harcolni, a koronavírus, és az alkohol-mérgezés ellen is” – fogalmazott az AP hírügynökségnek az iráni egészségügyi minisztérium egyik tanácsadója, Dr. Hossein Hassanian.

A hivatalos adatok szerint Iránban eddig 32 ezer koronavírus-fertőzöttet, és 2300 halálesetet regisztráltak az egészségügyi hatóságok.

És ezeket olvastad már?