POLITIK

Közel 250 határsértés egyetlen nap alatt

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. november 25-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 125 határsértőt tartóztattak fel és 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben. A határra nehezedő nyomás folyamatos.
címkék:
  • Szerző:

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 19 esetben összesen 72 határsértőt tartóztattak fel Sárhát, Sükösd, Bácsszentgyörgy, Kelebia, Hercegszántó, Bácsbokod, Sárhát, Tompa, Vaskút, Homorúd és Hercegszántó közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 14 esetben, összesen 46 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Királyhegyes, Röszke, Mórahalom, Öttömös, Kübekháza, Ruzsa és Ásotthalom közigazgatási területén.

Pest megyében, Inárcsnál 2, Budapesten 1 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Somogy megyében, Táska területén a rendőrök 3, Tolna megyében, Bátaszék külterületén 1 illegális migránst fogtak el.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, koszovói, pakisztáni, tunéziai, líbiai, török és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 6 esetben Bács-Kiskun, és 7 esetben Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, 1 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A lengyel-fehérorosz határon két nagyobb csoport próbált áttörni péntekre virradóan, a migránsok köveket dobáltak, könnygázt is használtak, de nem jártak sikerrel. Egy öttagú iraki családot a határőrök egy őrzött lengyelországi befogadóközpontba irányítottak – közölte Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője.

Az esetekre a közös határ középső szakaszán, Dubicze Cerkiewne és Mielnik települések közelében került sor – mondta el Michalska a Radio Wnet lengyel csatorna reggeli műsorában.

A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Lengyel becslések szerint 3-4 ezer, fehérorosz közlés szerint 7 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén. Közben Minszkből csütörtökön repülőgéppel hazaszállították Irakba a migránsok első, mintegy 400 fős csoportját.

Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője biztató előjelnek nevezte a járatot, mindazonáltal úgy vélte: Fehéroroszország „hosszú távú tervén mi sem változik”, Minszk továbbra is migrációs nyomást fog előidézni a lengyel határon.

Csaknem kétezren éjszakáztak egy fehéroroszországi raktárcsarnokban

Csaknem kétezer migráns éjszakázott Fehéroroszországban egy fűtött raktárcsarnokban, miután felszámolták hevenyészett táborukat Fehéroroszország és Lengyelország határán – tájékoztatott a BelTa pénteken.

A fehérorosz hírügynökség fotókat is közzétett egy raktárban, matracokon fekvő migránsokról. A hír szövege szerint sokuknak hosszú ideje ez volt az első éjszakájuk, amelyet melegben tölthettek.

Dubicze Cerkiewnénél egy hozzávetőleg 500 fős migránscsoport gyűlt össze, és kövekkel, fadarabokkal kezdték dobálni a lengyel határőröket.

Közben a közelben lévő fehérorosz egyenruhások lézerrel világítottak át a lengyel oldalra. Négy, a lengyel határőröket segítő katonát eltaláltak a kövek, orvosi ellátásban kellett részesíteni őket.

A mintegy kétórás sikertelen ostrom után a migránsok egy részét fehérorosz teherautók vitték el, mások kisebb csoportokban haladtak gyalog tovább a határ mentén – számolt be Michalska.

A másik, Mielniknél történt kísérlet során mintegy 50 közel-keleti bevándorló átlépte a határt, de a lengyelek visszafordították őket. Kivételt tettek egy ötfős családdal, melynek tagjai, beleértve a várandós anyát, jó egészségi állapotban vannak. A családot egy lengyelországi őrzött központba viszik.

Migrants interviewed on the Belarusian side of the border state say that they have to live in Germany and that they all have a problem which make it impossible for them to go back to Iraq.

pic.twitter.com/egXJJNDzbl

— Visegrad 24 (@visegrad24) November 19, 2021 „”>

Michalska elmondta: míg az előző hetekben a fehérorosz fegyveresek még csak rejtett vagy passzív módon vettek részt a határmenti incidensekben, jelenleg egyre nyíltabban lépnek fel. Lézerrel vakítják el a lengyel határőröket, felvágják a határkerítést, kövekkel és könnygázzal látják el a migránsokat.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban elmondta: a határsértési kísérleteknél az utóbbi napokban újfajta módszerek tapasztalhatók. Miután Kuznica Bialostockánál kedden a lengyelek meghiúsították a tömeges határostromot, kisebb, több tucat személyből álló csoportok próbálnak meg több helyen Lengyelországba átjutni.

A fehérorosz határőrség csütörtökön felszámolta a Kuznica-Bruzgi határátkelőnél található „nomád” tábort, ahol mintegy kétezren tartózkodtak. A migránsok többségét egy közeli logisztikai központban helyezték el, a lengyel védelmi minisztérium által közzétett videó szerint viszont néhány száz ember még mindig a határátkelő közelében tartózkodik sátrakban. Egy fehérorosz szóvivő pénteken elmondta, hogy a migránsok a továbbiakban nem közelíthetik meg a lengyel határt.

Migrants at Poland-Belarus border move to closed area prepared by Belarusian government https://t.co/9UCTZmzjgB

️: Ali Cura pic.twitter.com/yjidBz2FN4

— Anadolu Images (@anadoluimages) November 19, 2021 „”>

Eközben a határon táborozó migránsok körében megjelent a koronavírus, egyiküket kórházba szállították. A fehérorosz hatóságok jelezték: oltópontot létesítenek a raktárcsarnokban, hogy péntektől megkezdhessék az ott tartózkodók beoltását.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?