POLITIK

Koronavírus: Tovább keményedik a helyzet Lengyelországban

Újabb korlátozások léptek életbe, amelyek értelmében két méter távolságot kell tartaniuk az embereknek egymástól, a 18 év alattiak pedig csak felnőtt társaságában lehetnek kint az utcán.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A lengyel kormányfő azt mondta, azért van szükség a keményebb intézkedésekre, mert nem akarnak arról dönteni, hogy ki élheti túl a lélegeztetőgéppel, és ki az, akit már nem tudnak ellátni.

Április 1-től újabb korlátozások léptek életbe, amelyek értelmében két méter távolságot kell tartaniuk az embereknek egymástól, a 18 év alattiak pedig csak felnőtt társaságában lehetnek kint az utcán. Korlátozzák a parkok, sétálóutcák és szabadidős terek elérését is, ide tilos lesz menni, a boltokban pedig mindenkinek kesztyűt kell hordani a vírus megfékezésének érdekében, jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Hétvégén ezentúl csak az élelmiszerüzletek, drogériák és gyógyszertárak lesznek nyitva, és bezárnak a szépség- és tetoválószalonok, valamint a hotelek is. A boltokban korlátozni fogják, hogy hány ember tartózkodhat benn – ezt a pénztárak száma alapján fogják kiszámolni. Pénztáranként csak három ember lehet benn a boltban, tehát ahol például öt pénztár van, ott az üzletben 15 fő lehet benn egyszerre, a korlátozás pedig érvényes lesz a szabadtéri piacokra is.

Délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat csak a 65 éven felüliek látogathatják. Morawiecki elmondta, hogy az idősebbek természetesen máskor is mehetnek a boltba, de ha akkor akarnak menni, amikor fiatalabbak nincsenek, akkor azt ebben az idősávban tehetik meg. Az irodaházakba továbbra is be lehet menni dolgozni, ott azonban biztosítani kell az emberek számára a védelmet. A lengyel kormányfő kiemelte, áprilisban az ország vissza akar térni a gazdasági életbe, ehhez azonban az kell, hogy a következő 2-3 hétben az emberek betartsák a szabályokat. A most meghozott újabb intézkedések április elsejétől két hétig lesznek érvényben, de lehetőség van a meghosszabbításukra.

Emellett bevezetnek egy olyan applikációt is, amelynek segítségével figyelemmel tudják követni, hogy az emberek betartják-e a karantén szabályait. Az üzletekben ezentúl minden vásárló után fertőtleníteni is kell, a tömegközlekedésen pedig korlátozzák az ülőhelyek számát. Mateusz Morawiecki szerint azért van szükség az újabb korlátozásokra, mert nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, mint az olaszok és a spanyolok.

Nagy visszhangot keltett, hogy néhány nappal a szülés után belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe egy fiatal nő Lengyelországban, írta a The Sun.

A 27 éves anyuka teljesen egészséges volt, semmilyen más alapbetegséggel nem rendelkezett.

A nő valószínűleg a saját édesanyjától kapta el a betegséget, aki nem sokkal korábban Olaszországban fertőződött meg.

A 27 éves nő a koronavírus hatodik halálos áldozata Lengyelországban, világszerte pedig az egyik legfiatalabb, aki nem élte túl a fertőzést.

Leállt a munka Lengyelország legnagyobb, koronavírust tesztelő laboratóriumában, mert kiderült, hogy bizonyítottan megfertőződött a kórtól a tudományos csoport egyik tagja.

Az illető jól van, és nem vett részt a varsói labor diagnosztizáló munkafolyamataiban. Akikkel kapcsolatban volt, karanténba kerülnek.

A lengyel egészségügyi minisztérium közlése szerint a laboratórium kiesése nem fogja lassítani a diagnosztikai munkát, mivel más laboratóriumoknak – Varsóban még háromnak – van tartalékkapacitásuk.

Lengyelországban múlt szerdától van érvényben részleges kijárási tilalom, amely nem vonatkozik a munkahelyre utazásra, a bevásárlásra és a hasonló nélkülözhetetlen feladatokra – köztük a rövidebb sétákra – sem.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?