Létrehozva: 2020.03.24.

Koronavírus-járvány, brutális szigorítások Lengyelországban

Még a buszon, metrón is csak minden második helyre szabad leülni, amúgy kijárási tilalom. A szentmiséken legfeljebb öt ember vehet részt. Közben a szlovákok is bekeményítettek, mindenkinek maszkot kell felvennie, csak így léphet az utcára. További intézkedésig szünetel a tanítás az iskolákban. Az intézkedés oka a koronavírus terjedésének megakadályozása, jelentették be ma Szlovákiában is.

A szigorítások értelmében a lengyel emberek csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el az otthonaikat, a tömegközlekedési eszközökön csak az ülőhelyek számának felével megegyező utas utazhat, a miséken pedig maximum öt ember vehet részt. Mindezekre az intézkedésekre a lengyel kormányfő szerint azért van szükség most, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését az országban, és ne kerüljenek a lengyelek olyan helyzetbe, mint a spanyolok.

Az új szabályok értelmében a lengyel állampolgárok nem hagyhatják el az otthonaikat, csupán akkor, ha munkába mennek, ha segíteni mennek valakinek, például időseknek az ellátásban, illetve ha olyan szükséges dolgokat kell elintézni, mint például a bevásárlás vagy orvosi időpontjuk van. Azt is korlátozza a kormány, hogy egyszerre maximum két ember mehet együtt bárhova is, ez alól kivételt a családtagok képeznek.

Korlátozások lesznek mostantól a tömegközlekedésen is, ott ugyanis mostantól kezdve csak az ülések számának felével megegyező számú utas utazhat. Tehát ha egy buszon például 70 ülőhely van, akkor azon maximum 35 ember utazhat. Ezentúl nem lehet találkozni senkivel sem, kivételt ez alól csak a családtagok képeznek, és korlátozzák a miséken vagy egyéb vallási ceremóniákon résztvevők számát is, ezeken már csak maximum öt ember vehet részt.

Emellett továbbra is életben maradnak a már korábban meghozott intézkedések. Ezek közé tartozik az, hogy a külföldről hazatérteknek 14 napos karanténba kell vonulniuk, illetve a plázák és vendéglátó egységek nyitvatartása is korlátozott marad.

A kutya sétáltatása vagy egy szimpla séta a ház körül továbbra is megengedett, emelte ki a kormányfő, ehhez ugyanis nem is kell egynél több ember.

Szlovák szigorítások

Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, köztük azt, hogy kijárási tilalmat hirdet a kormány a szociális intézményekben, köztük a nyugdíjas otthonokban is. Keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie.

Ezenfelül vasárnaponként még az eddig szinte egyedüliként nyitva tartó élelmiszerüzletek, drogériák, trafikok és állateledel-kereskedések is bezárnak. A 65 évesnél idősebbek számára külön vásárlási időszakokat határoztak meg, ez reggel 9-től délig tart.

A boltok bejáratánál ellenőrizni fogják a belépők testhőmérsékletét. Ha a bolt nem tartja be a kötelező egészségügyi előírásokat, az állam a karantén végéig bezárathatja az üzletet.

Szlovákiában az idei iskolaévben nem lesznek írásbeli érettségi vizsgák

Az országban 3 kórházat fognak kijelölni a koronavírus fertőzés okozta kór gyógyítására. Az egészségügyi tárca olyan módon készíti elő a 3 kórház átállását, hogy egy az ország nyugati, egy a középső, egy pedig a keleti részén legyen. A többi kórházban külön pavilonok lesznek.

A kormány, a központi válságstáb, és a közegészségügyi hivatal is arra kéri a nyugdíjasokat, hogy ne közlekedjenek a tömegközlekedési eszközökön, illetve csak elengedhetetlenül szükséges esetekben.

Rendőrök és katonák lesznek jelen az egészségügyi intézményekben. Minden kórház előtt mintavétel zajlik, amire külön helyet biztosítanak. Az állam egyúttal megtiltotta a járvány leküzdéséhez szükséges gyógyszerek kivitelét az országból.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett