Létrehozva: 2020.08.23.

Koronavírus: Egyre több a fertőzött Európa déli országaiban is

Körülnézhetünk a Balkánon, de Olaszországban is, a szomorú helyzet szinte ugyanaz.

A térség országainak többségében továbbra is száz feletti a napi új fertőzöttek száma.

A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 852-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 26-tal a halottak száma. A regisztrált fertőzöttek száma:
  • Szerbiában 170-nel 30 548-ra,
  • Koszovóban 169-cel 12 337-re,
  • Észak-Macedóniában 159-cel 13 467-re,
  • Bosznia-Hercegovinában 318-cal 17 711-re,
  • Montenegróban pedig 36-tal 4313-ra nőtt.
A halálos áldozatok száma Szerbiában hárommal 695-re, Koszovóban kilenccel 457-ra, Észak-Macedóniában hattal 563-ra, Bosznia-Hercegovinában hattal 531-re nőtt, Montenegróban pedig kettővel 84-re nőtt. A horvát válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 275-tel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 8175-öt. Szombaton még 306 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 171-re nőtt. A betegek közül 155-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2203, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

Előbbiben 53, utóbbiban 94 esetnél mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.
A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmát megyére.
Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt. A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 34-el, 2651-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 131 maradt. A diagnosztizált betegek közül 17-en vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a kór a fiatalok körében terjed.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot „vörös listára” helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.
A karantén nem váltható ki negatív koronavírus-teszttel.
Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Hatalmas dugók a szlovén-osztrák határon

Közben több kilométeres torlódás alakultak ki a szlovén-osztrák határon az osztrák szigorítások miatt, ezért a horvát külügyminisztérium azt kérte Bécstől, intézkedjenek a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. Ausztria szombat éjféltől új korlátozásokat vezetett be Horvátországgal szemben, és minden onnét érkezőt szigorúan ellenőriznek, azokat is, akik csak átutazóban vannak. Az új rendelet szerint az utasoknak a határon regisztrálniuk kell az egészségügyi hatóságoknál.A szlovén határőrség közlése szerint Bécs nem értesített őket az új szigorításról. A horvát sajtó szerint a turisták nem tudtak az új szabályozásról, ezért sokan élelem és víz nélkül maradtak. Voltak akik, szombaton tíz-tizennégy órát is várakoztak a határon, köztük sok német és holland állampolgár – írták a horvát lapok. A legnagyobb dugók a Karavanka-alagútnál és a Loibl-hágónál (Ljubelje) alakultak ki. Vasárnap délelőtt előbbinél négy órát, utóbbinál öt órát kellett várakozni, délutánra azonban valamelyest normalizálódott a helyzet. Bécs még a múlt héten a nem biztonságos kategóriába sorolta Horvátországot, és utazási figyelmeztetését adott ki. Augusztus 17-től az onnét érkezőktől negatív koronavírus-tesztet kérnek, amely nem lehet régebbi 72 óránál, vagy a beutazás után 48 órán belül PCR-tesztet kell végezni Ausztriában, amelynek eredményét házi karanténban kell megvárni. Ezt azzal indokolták, hogy az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma az országban, közülük sokan horvátországi nyaralásról tértek haza. A szlovén-horvát határon a szlovén közlekedési szolgálat jelentése szerint a torlódások nem nagyobbak, mint ami már megszokott ebben az időszakban. A legtöbbet a Macelj-Grusovje határátkelőnél kell várni, közel két órát. A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot „vörös listára” helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A karantén nem váltható ki negatív koronavírus-teszttel.

Több mint ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki az elmúlt 24 órában Olaszországban; utoljára május 12-én volt magasabb az egy nap alatt regisztrált új esetek száma – közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt 24 órában elvégzett tesztek közül 1071-nek az eredménye lett pozitív. Ezzel 258 ezer 136-ra nőtt a járvány kezdete óta regisztrált olaszországi megbetegedések száma. A vírus halálos áldozatainak a száma hárommal nőtt, elérve a 35 ezer 430 főt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

life.hu

Meghan Markle különös haragot táplál Katalin iránt: Harry herceget felemészti az ellentét

magyarnemzet.hu

Rossi remek állásajánlatott kapott – ezért mondott nemet

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett