INSIDER

Erről még senki sem beszélt ilyen nyíltan: drámai nyilatkozat Hajnalkától, aki 300 napja szenved a Covid poklában

Hajnalka csodával határos módon felépült a koronavírusból, de a betegség súlyos szövődményeket okozott nála. A tatai nővér kálváriája már lassan egy éve tart, állapota csak igen lassan javul.
  • Szerző: Ripost

Az 53 éves Hajnalka még tavasszal kapta el a koronavírust, ami miatt 105 napot töltött kórházban. A tatai nővér állapota olyan súlyos volt, hogy 68 napon át mű­tüdővel lélegeztették. A kitartó asszony azonban csodával határos módon felépült a fertőzésből, és szeptemberben, bár erőtlenül, de saját lábán hagyhatta el a kórházat. Ekkor kezdődött meg rehabilitációja, ami a súlyos szövődmények miatt lassabban halad, mint hitte.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szövődmények miatt lassabban halad

Fotó: Zantleitner Ingrid

Tönkretette a veséjét a kór

Hajnalka ugyan felépült a koronavírusból, de az alattomos be­tegség több olyan súlyos szövődménnyel is szembeállította, amelyek miatt iszonyú lassan javul az állapota.

„A mellkasi és hátfájdalmam még mindig megvan, a csípőmtől lefelé zsibbadnak a lábaim, és a jobb kezem könyöktől lefelé„ – sorolta Hajnalka a Borsnak súlyos szövődményeit. „A zsibbadás egész nap tart, és estére már nagyon erőteljes. A fájdalmaimat semmilyen gyógyszer nem képes csillapíta­ni. Több ujjam még májusban elüszkösödött, ezek is nagyon lassan javulnak, egy ujjam még mindig csupa fekete. A tüdőkapacitásom még mindig 50 százalékos, az orvosok szerint egyelőre stagnál, pedig folyamatosan végzem a kifejezetten ekkor ajánlatos légzőtornát. A betegség következtében 4-es stádiumú veseelégtelenség alakult ki nálam, amire gyógyszert kell szednem, hogy ne szoruljak a későbbiekben dialízisre. A vese alulműködése miatt az eddig alacsony vérnyomásom most már 180-190” – listázta Hajnalka, akinek a légzőtorna mellett gyógytornára és gyógymasszázsra is járnia kell, így az egész napja be van táblázva.

Fotó: Bors

„Most már képes vagyok 2-4 kilométert sétálni vagy szobakerékpározni. A napi terhelést már bírom reggeltől kora estig. Persze nem terhelem túl magam, tudom, hogy mennyit bírok. Örülök, hogy már önálló­an ki tudok kelni az ágyból és fel tudok állni négykézláb a masszázsszőnyegről. Kikapcsolódásként élvezem, hogy végre süthetek, főzhetek a családomnak„ – lelkendezett a nővér, aki nem számított rá, hogy a felépülés ilyen hosszú időt vesz majd igénybe.

A szeretet ereje állítja talpra

Hajnalka azt mondja, műtüdőről nagyon kevesen kelnek fel, és kevesen töltenek rajta ilyen hosszú időt.

„A szövődményeim azzal is összefüggnek, hogy súlyos volt a betegség lefolyása, és sokáig kellett altatásban tartani. A felépülésem maga a csoda, ám az ilyen hosszú ideig tartó altatás után nehezített a talpra állás, hiszen ilyenkor a teljes izomzat eltűnik” – emlékezett vissza Hajnalka arra az időszakra, amikor élet-halál között lebegett. Ma már a karján és a lábán újra megjelentek az izomrostok.

„A családom hatalmas segítség, akik szerencsére eddig mind megúszták a fertőzést. A férjem a legfőbb támaszom, de a há­rom gyermekemre is mindenben számíthatok. A férjem nagyon félt, aggódik értem, főleg, amikor ki kell mozdulnom otthonról. Tulajdonképpen a csa­ládomnak köszönhetem, hogy élek, mert soha nem mondtak le rólam„ – hálálkodott Hajnalka.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Végre ehet édességeket

Bár Hajnalkát a veséje miatt fe­hérjediétára fogták, ám a Covid miatt újra ehet édességeket, amit kifejezetten élvez.

„Nem lehet tudni, hogy hogyan, de a betegség lefolyása után helyreállt a cukrom, pedig előtte cukorbeteg voltam. Ezt az egy „szövődményt” köszönhetem a koronavírusnak” – mesélte jókedvűen Hajnalka, akinek leghőbb vágya végre újra másokon segíteni, s nehezen viseli, hogy most nem tud a hivatásának élni.

„A legjobb tanács a betegeknek az az, hogy soha nem szabad feladni, míg a hozzátartozóknak az, hogy soha nem szabad lemondani a beteg szerettünkről. Én is ennek és az orvosoknak köszönhetem az életemet„ – zárta a Borsnak Hajnalka, aki továbbra is abban bízik, egyszer felépül, hogy végre újra másoknak szentelhesse életét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?