Létrehozva: 2019.10.17.

Idén megint több migráns jött Törökország felől, mint tavaly

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) legfrissebb adatai szerint az idén eddig jóval több illegális bevándorló (39 775) érkezett Törökország felől a görög szigetekre, mint a tavalyi év egészében (32 494).

Csak az utóbbi egy napban legalább 474 menedékkérő érkezett a görög égei-tengeri szigetekre – közölte az athéni polgári védelmi minisztérium és parti őrség csütörtökön.

Időközben több mint 33 400-ra duzzadt a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigeteken lévő menekülttáborokban és egyéb szálláshelyeken elhelyezett menedékkérők száma.

A görög kormány a migránsok szárazföldre szállításával igyekszik enyhíteni a szigeteken lévő létesítmények túlzsúfoltságán.

A görög kormány hétfőn, egy Leszbosz szigeti táborban történt zavargás után úgy döntött, hogy a jövő év végéig 10 ezer migránst küld vissza Törökországba.

A görög táborok nem zártak, így csak a migránsokon múlik, hogy meddig maradnak – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornának adott interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy a görög hatóságok szinte tehetetlenek velük szemben. Azok a migránsok, akik az Európai Unió felé tartanak, most gond nélkül lépnek be Görögországba.

Jelenleg már nem Bulgária – ahol szintén határzár épült -, hanem Albánia felé hagyják el Görögországot, majd Montenegró és Bosznia-Hercegovina következik.

10 ezer migránst akarnak visszaküldeni 2020 végéig

A görög kormány hétfőn úgy döntött, hogy 10 ezer migránst küldenek vissza Törökországba jövő év végéig. A döntés az után született meg, hogy egy Leszbosz szigeti menekülttáborban tűz és zavargások törtek ki.

Az erőszakos migránsok harcának már halálos áldozatai is vannak.

Míg az előző kormány négy és fél éve alatt 1806 embert küldtek vissza, Kiriakosz Micotakisz kormánya tízezerre akarja növelni a visszaküldött bevándorlók számát 2020-ig – áll a minisztertanács után kiadott közleményben.

Az égei-tengeri szigetekre érkezett bevándorlók számának növekedése miatt Görögország az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött szerződés óta a „legsúlyosabb” bevándorlási időszakát éli, 70 ezer emberrel a területén – közölte hétfőn Leszboszon Lefterisz Oikunomu polgári védelmi miniszterhelyettes.

A Brüsszel és Ankara között 2016. március 20-án életbe lépett megállapodás előirányozza a Törökországhoz közeli görög szigetekre (Leszbosz, Híosz, Kósz, Lerósz és Számosz) érkező illegális bevándorlók és a szíriai menekültek – akik számára Törökország biztonságos országnak számít – visszaszállítását török földre.

A német kormány egyetért a visszaszállítással

Az eddiginél több embert kell visszaszállítani Törökországba az égei-tengeri görög szigetekről – mondta hétfőn Steffen Seibert német kormányszóvivő Berlinben.

Steffen Seibert azt mondta, „tragédia, és minket is megráz”, hogy a Leszbosz szigeti móriai táborban tűzvész pusztított, és meghalt két ember, ezért is mindent meg kell tenni a táborokban uralkodó állapotok javításáért. Ennek „egyik kulcsa” az eddiginél több ember visszaszállítása Törökországba, a 2016-os megállapodás alapján. Az athéni vezetés is így ítéli meg a helyzetet, és „teljes mértékben bízunk abban, hogy megteszi a helyes lépéseket” – tette hozzá a német kormányszóvivő.

Azokra az újságírói felvetésekre, hogy a megoldás egy másik kulcsa az lehetne, hogy Németország átvesz menedékkérőket Görögországtól, hangsúlyozta, hogy az európai uniós tagországok, így Németország is jelentős segítséget nyújt Görögországnak a menekültügyben mutatkozó gondok megoldásához, most pedig az EU-Törökország megállapodás azon elemének végrehajtására kellene összpontosítani, amely az illegális migráció visszaszorítása céljával a görög szigeteken jogalap nélkül tartózkodó emberek visszaszállításáról szól.

A 2016 márciusában kötött EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni mindazon elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket, akik Törökországból átkeltek a görög szigetekre. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Több európai ország, köztük a németek, a franciák és az olaszok is azon dolgoznak, hogy kötelező kvótát vezessenek be az Európai Unióban a migránsok befogadására. Magyarország és több más állam azonban ezt határozottan elutasítja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Hold árnyékos oldalán – Rebel Moon II., A Sebejtő

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

metropol.hu

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert