Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.11.26.

Harminc napos szükségállapot Csehországban, tilos a karácsonyi és adventi vásárok megrendezése

Minden közterületen tilos az alkoholfogyasztás és betiltották a karácsonyi vásárokat is. A kormány azért döntött a szigorításról, mert egyre nagyobb problémát okoz a koronavírusos betegek ellátása a kórházakban.

Csehországban este 10 órától reggel 5-ig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok. A bevásárlóközpontokban bezárnak a vendéglátóhelyek, ételt csak elvitelre árulhatnak.

Csehországban berobbant a járvány, pénteken már 26 ezer új esetet regisztráltak, mintegy hatezer beteget kezelnek a kórházakban, közülük nyolcszázötvenen súlyos állapotban vannak. Az egyre aggasztóbb járványmutatók miatt harminc napos szükségállapotot hirdetett ki a cseh ügyvezető kormány.

Az intézkedés csütörtökön éjfélkor lépett életbe. Az éttermeknek, bároknak és éjszakai kluboknak este 10 órakor be kell zárniuk. A bevásárlóközpontokban csak elvitelre adhatnak ki ételt, és tilos alkoholt fogyasztani a közterületeken.

Továbbá tilos a karácsonyi és adventi vásárok megrendezése is, kivéve a karácsonyfa és a hal árusítását

– jelentette be a szaktárca ügyvezető minisztere.

Eközben pozitív lett a koronavírustesztje a cseh államfőnek is, ezért Milos Zemant csütörtökön este ismét a prágai Központi Katonai Kórházba vitték. A 77 éves Zeman saját kérésére, csak néhány órával korábban hagyta el a kórházat, ahol másfél hónapig kezelték. Betegsége miatt pénteken elmaradt az új kormányfő kinevezése, emiatt pedig elhúzódhat a kormányalakítás Csehországban.

November 25-től, csütörtöktől két hétig tartó lockdown, azaz bezárás lépett érvénybe Szlovákiában, de z iskolákat egyelőre nem zárják be – írja az Új Szó. Richard Sulík gazdasági miniszter, aki a döntést bejelentette, elmondta azt is, hogy az új járványellenes intézkedésekkel egy miniszter kivételével mindenki egyetértett. A döntés azt jelenti, hogy az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak. Sulík elmondta, hogy a helyzetet tíz nap múlva megvizsgálják, és ennek fényében döntenek az újabb intézkedésekről. A gazdasági miniszter elmondása szerint pártja szorgalmazni fogja, hogy az oltottak később mentesüljenek az egyes intézkedések alól. Sulík emellett arról is említést tett, hogy az iskolákat egyelőre nem zárják be, ugyanakkor egyetért azzal, hogy az intézményekben kötelezővé váljon a tesztelés. A munkahelyeken a jövő héttől az év végéig az oltatlanoknak, és azoknak, akik 180 napnál régebben estek át a fertőzésen, hétnaponként kell felmutatniuk negatív teszteredményt. A szakértői konzílium eredetileg heti két tesztelést javasolt a kabinetnek. Az alkalmazott, aki nem kapta meg az oltást, illetőleg nem esett át a fertőzésen, a nemrégiben elfogadott törvény értelmében fizetés nélküli szabadságra kerül. Szlovákiában nagyon rossz a járványhelyzet, ugyanis az EU-ban itt a harmadik legalacsonyabb az átoltottság. A kórházak túltelítődtek, ezért az orvosoknak dönteniük kell arról, hogy kit részesítenek ellátásban. Eduard Heger miniszterelnök szerint a kórházak az összeomlás szélén állnak, már az összes lélegeztetőgép foglalt. „A kimerült egészségügyi dolgozók arra kérnek minket, hogy avatkozzunk be, mert már nem akarnak arról dönteni, hogy kit kapcsolnak lélegeztetőre, és kit tesznek ki a halál kockázatának. Már hűtőládákat is kértek tőlünk a halottak részére” – írta Heger. Jelenleg az orvosok a triázst alkalmazzák a kórházakban, amit az egészségügyi miniszter adott ki. Ehhez a szükségállapot kihirdetése kell, de a kórházakban már eszerint működnek a Covid-osztályokon, mivel lélegeztetőgépből és egészségügyi dolgozóból sincs elég. A triázs értelmében több szempont szerint döntenek az orvosok arról, hogy kit mentenek meg. A kor nem meghatározó, inkább a páciens állapotát és egyéb betegségeit veszik figyelembe. Ha valakinek az elmúlt három évben szívrohama volt, vagy súlyos a demenciája, illetve krónikus tüdőbetegségben szenved, akkor kisebb a esélye arra, hogy felgyógyul, így előfordulhat, hogy nem kap lélegeztetőgépet. A rendőrök, tűzoltók és egészségügyi dolgozók és önkéntesek azonban sok esetben előnyt élveznek – közölte a tvnoviny.sk.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megtámadták Oroszországot, rengeteg a halott a drámai harcokban

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

magyarnemzet.hu

Megint pártot váltott Mellár Tamás, meg is van, hol folytathatja

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

vg.hu

Ukrán parancsnoki tanácskozásra mértek csapást az oroszok, vérfürdő a fronton

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

„Kis kék manó” - megmutatta édes kisfiát Szinetár Dóra

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Így csókolta szerelmét Lékai-Kiss Ramóna, fotók a magyar kéziünnepről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?