HARCÉL

MAGOSZ: A saját piacainkon veretnek agyon minket

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani.
  • Szerző: Ripost

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy az EU-s előírások teljesítéséhez alapvetően új technológiákat kellene alkalmazni.

Fotó: MTI

Az elnök elmondta, az új szabályozás azzal járna, hogy gyakorlatilag a „saját piacainkon veretnek agyon bennünket”. Ez azt jelenti, hogy nagyon szigorú szabályokat fogalmaznak meg a gazdálkodás terén, miközben az Európai Unió legnagyobb befektetői a harmadik világ országaiból korlátlanul hozhatnak be terményeket. Ilyen körülmények között pedig a magyar mezőgazdaság képtelen labdába rúgni – fűzte hozzá.

Az új szabályok tartalmazzák például azt, hogy 50 százalékkal kell csökkenteni a felhasználását a növényvédő szerek felhasználását, a műtrágyának és az antibiotikumoknak, de előírják a vetésforgókat, illetve a különböző haszonnövények egymás melletti termeszthetőségét is. „Tehát olyan változásokat követelnek tőlünk, amikre képtelenség felkészülni” – hangsúlyozta, hozzátéve, ez durva támadás a gazdák ellen.
Jakab István kiemelte, azt kérik, hogy a szigorú uniós szabályokat a harmadik világ országaiból beérkező áruk esetében is alkalmazzák, hiszen csak így lesznek azonos feltételek a piacon.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?