HARCÉL

Gyurcsányék falaznak Czeglédy Csabának

A bûnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bûntette és más bûncselekmények miatt indult büntetőügyben a bíróság megszüntette a büntetőeljárást Czeglédy Csabával szemben.
  • Szerző: MTI

A Szegedi Törvényszék szóvivője Juhászné Prágai Erika emlékeztetett rá, hogy a bíróság nem dönthetett másként , mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) képviselő-jelöltként nyilvántartásba vette a több milliárdos csalással vádolt Czeglédyt. Az érintett a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel, ami arra enged következtetni, hogy Gyurcsányék időt akarnak nyerni a párt volt jogi képviselője számára.

Ezek után a bíróság a vádlottal szemben a büntetőeljárást felfüggesztette, egyben megkereste a NVB elnökét a mentelmi jog felfüggesztése érdekében.

Az NVB nem függesztette  fel a mentelmi jogot,

így a bíróság a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése alapján a vádlottal szemben a büntetőeljárást megszüntette.

Czeglédy Csabával és húsz társával szemben bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat februárban az ügyészség. Czeglédy Csabát és két társát gazdasági csalás bűntettével is vádolják.

A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint 21 vádlott vett részt nyolc iskolaszövetkezet, két korlátolt felelősségű társaság és egy részvénytársaság keretében.

A bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A gyanúsított Czeglédy Csaba az európai uniós választás eredményének jogerőre emelkedéséig mentesül az eljárás alól. Ha a DK végül Brüsszelbe küldené (ami a listán elfoglalt 36. hely ismeretében meglehetősen furcsa lenne), akkor továbbra is védi a mentelmi jog. Ha nem, az ügyészségnek ismét vádat kell emelnie ellene.

Czeglédy egyébként ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

A NVB döntése után Nacsa Lőrinc a kormánypártok nevében így nyilatkozott:

Egészen példátlan, ami az elmúlt napokban a Czeglédy Csaba ügye körül történik. Az ellenzék nyíltan egy köztörvényes bűnöző oldalára állt a bírósággal szemben.

Az NVB ellenzék által delegált tagjai falaznak az időhúzáshoz és ahhoz, hogy Czeglédy megússzon egy köztörvényes ügyet. Ezzel méltatlanná váltak tisztségükre.

A Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén azonban az ellenzéki által delegált tagok visszautasították a bíróság kérését, és nem függesztették fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát. Csak az ellenzék által delegált tagok szavaztak Czeglédy Csaba mellett.

A KDNP frakciószóvivője felszólította NVB ellenzék által delegált tagjait, hogy haladéktalanul mondjanak le tisztségükről.

"Ha ezt nem is teszik meg, akkor egyenként fogjuk megnevezni és bemutatni őket, hogy minden magyar ember tudja, kik azok az ellenzéki küldöttek, akik egy köztörvényes bűnöző oldalára állnak a bírósággal szemben, és ezzel akadályozzák az igazságszolgáltatás munkáját" – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.