HARCÉL

Gothár Péter botránya: ezt mondta a pszichológus Máté Gáborról

Fodor-Horváth Zsófia pszichológus, viselkedéselemző az Origónak nyilatkozott annak kapcsán, hogy Máté Gábor szigorú titoktartási szerződést íratott alá a Katona dolgozóival.
  • Szerző: Ripost

A pszichológus szerint a Katona József Színháznak és persze Máté Gábornak egyetlen érdeke az, hogy a teátrum megőrizze jó hírnevét, az áldozatokkal egyáltalán nem foglalkoznak, ők csak mellékszereplők a történetben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Máté Gábor

Fotó:
Fotó: Marjai János / MTI

Fodor-Horváth Zsófia az Origónak azt mondta, több okból is kifogásolható Máté Gábor viselkedése, reagálása Gothár Péter zaklatási botrányára. Többek között azért, mert az igazgató hagyta, hogy az áldozat továbbra is együtt dolgozzon a zaklató rendezővel.

Nyilvánvalóan egy ilyen traumatizáció után ez pszichésen, mentálisan egy nagyon feszített, rossz helyzet, amiben Máté Gábornak, mint az intézmény vezetőjének komoly felelőssége van” – mondta a szakember az Origónak, majd azokra a titoktartási szerződésre is kitért, amiket Máté a színház minden dolgozójával aláíratott.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

„Máté Gáborék így szerették volna elérni, hogy ne derüljön ki újabb kellemetlen részlet, ne derüljön ki újabb olyan hír, ami a színházat még rosszabb színben tünteti fel. Az egész látványosan nem az áldozatokról, nem az áldozatoknak a megsegítéséről, hanem arról szól, hogy a színház hírneve, reputációja védve legyen. Az áldozatok sajnos mellékesek a színház számára ebben a történetben” – fejtette ki.

Fodor-Horváth szerint nagyon valószínű, hogy az áldozatokban erős a szégyenérzet a szexuális abúzus után, leginkább azért, mert az elkövető egy magas presztízsű személy.

„Nehezíti a helyzetet, ha nincsen kézzel fogható bizonyíték, hiszen a gyakorlat szerint ilyenkor jellemzően az áldozatot veszik elő, neki kell magyarázkodnia. Minden egyes ilyen újra elmeséltetés újabb traumatizáció, ún. másodlagos traumatizáció. Ez azt jelenti, hogy amennyiszer elmesélik, annyiszor történnek meg a szörnyűségek, gyakorlatilag újra és újra át kell élniük, ami történt velük” – fejtegette a szakember.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?