HŰHA

Ördögi csapdába csalta Máté Gábor a Katona színészeit

Azzal ugyanis, hogy szigorú titoktartási szerződést íratott alá mindenkivel, megakadályozta, hogy fel merjenek szólalni Gothár Péter zaklatási ügyében. Bár a színházban nyílt titok, mit művel évek óta a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett rendező, a színházvezetés miatt mindenki mélyen hallgat. Féltik az állásukat.
  • Szerző: Ripost

Napról napra egyre feszültebb a hangulat a Katona József Színházban. A színészek nem tagadják, gyomorgörccsel mennek be dolgozni, hiszen tudják: senki nem beszélhet arról, mit művelt az azóta menesztett Gothár Péter.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Ahogy arról a már korábban beszámolt, az igazgató Máté Gábor már rögtön a zaklatási ügy másnapján azzal kezdte a reggelt, hogy mindenkit behívatott az irodájába és közölte: vagy aláírják a titoktartási szerződést, vagy repülnek. Ezt a szerződést azóta sem vonták vissza, így továbbra is kötelező hallgatni, senki nem tehet feljelentést a rendőrségen. Vagyis jogilag tehetne, hiszen egy bűncselekményt nem lehet szerződéssel eltussolni, de az ott dolgozó emberek féltik az állásukat és jogilag sem tudják pontosan, mit is tehetnek.

Fotó: Czimbal Gyula / MTI

De miért hallgat még mindig a Katona, két héttel a zaklatási botrány kirobbanása után? Mit akarnak eltussolni? Egyáltalán, hogy merik sakkban tartani a színészeket egy szerződéssel? Annak az intézménynek, ami a Marton-ügy idején szinte elsőként ítélte el a hasonló dolgokat, most kutya kötelessége lenne eltörölni a titoktartást és ezzel feloldozni a színészeket. Hiszen mindenki azt várja, hogy kiderüljön, mit művelt a több rangos díjjal kitüntetett Gothár a színház falai között a takarásban! Ha az áldozat nevét nem is lenne etikus nyilvánosságra hozni, legalább azt tudja meg mindenki, mit tett ez a férfi. A vezetőség viszont ehelyett továbbra is hallgatásra kötelezi a dolgozóit, ezzel pedig nem tesz mást, mint védi Gothárt.

Nem csoda, hogy a színészek is rettegve, gyomorgörccsel mennek be dolgozni. Erről egy ott dolgozó mesélt a -nak.

„Nem tagadom, minden nap félve, gyomorgörccsel megyünk be, a helyzet ráadásul egyre rosszabb. Meg vagyunk félemlítve, tudjuk, hogy a titoktartási szerződés miatt nem mondhatunk semmit. Sokan vannak, akik szívük szerint mást látnának az igazgatói székben, de egyrészt nem mernek lépni, másrészt azt sem tudjuk, kihez forduljunk ilyen esetben” – kezdte a -nak a Katona egyik művésze.

Érdekes, hogy Máté Gábor a 24.hu-nak adott interjújában épp azzal büszkélkedett, hogy a színészek továbbra is bíznak benne, sőt, egyre inkább. Egész pontosan ezt nyilatkozta:

„Úgy érzékelem, hogy a társulat bizalma nem rendült meg irányomba, sőt megerősödött” – hangoztatta az igazgató, de úgy tűnik, nem mondott igazat.

Sőt, nem ez az egyetlen dolog, amiben a Katona – vagy épp annak a vezetősége – hárít és hazudik. Hivatalos közleményükben azt írták, hogy minden művésznek pszichológus segített feldolgozni a történteket, azonban ebből egyetlen szó sem igaz. A színház egyetlen szakembert sem kért fel, hogy beszélgessen a színészekkel, még az áldozattal sem foglalkozott senki. Azzal az áldozattal, akit a HVG értesülései szerint Gothár a Jean d'Arc főpróbáján molesztált, még a nemi szervét is megérintette. Bár a színházban nyílt titok, hogy ki az áldozat, senki nem mer fellázadni Máté ellen.

De vajon meddig bírják elviselni a feszültséget?

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?