POLITIK

Gyöngyöspatai iskolaügy: a kormány bízik a Kúria érdemi vizsgálatában

A Kúria soron kívül, várhatóan áprilisban bírálja el a gyöngyöspatai önkormányzattal szemben indított személyiségi jogi pert. A legfelsőbb bírói fórum közleményben tudatta: az ügyben a jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem soron kívüli elbírálását a Kúria elnöke rendelte el.
  • Szerző: RIPOST

A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletet személyiségi jog megsértése miatt több felperes által a gyöngyöspatai önkormányzattal szemben indított perben. A táblabíróság megállapította, hogy a jogellenes elkülönítéssel megsértették a Gyöngyöspatán élő roma családok egyenlő bánásmódhoz való jogát, ezért javukra fejenként és a jogsértéssel érintett tanévenként kártérítést ítélt meg, összesen 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot. A tábla jogerős ítélete ellen még tavaly érkezett felülvizsgálati kérelem a Kúriára. Ebben az eljárásban tartanak tárgyalást várhatóan áprilisban. A jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztésére irányuló kérelmet december 16-án utasította el a Kúria.

A hírrel kapcsolatban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden közölte: a kormány bízik abban, hogy a Kúria áprilisi eljárásában érdemben vizsgálja majd a gyöngyöspatai iskolaügy alperesi indítványait.

Számtalan olyan indítvány volt a tankerület és az önkormányzat részéről, amely szerintünk érdemben befolyásolták volna a döntést, de sem az első-, sem a másodfokú bíróság nem foglalkozott velük érdemben –jelentette ki Rétvári Bence.

Hozzátette: talán a legfontosabb indítvány az volt, hogy azokat a diákokat, akik a bíróság szerint alacsonyabb minőségű képzésben részesültek, oktatással, képzéssel segítsék. Úgy fogalmazott, „abban bízunk, hogy a Kúriának most áprilisban kezdődő vizsgálata ezeket érdemben megnézni, átvizsgálja, és dönt, hogy ezek kellő mértékben voltak-e vizsgálva, vagy nem (...) az első- és másodfokú bírósági eljárás során.”

 

 

A szegregáció csak ürügy

A gyöngyöspatai iskolaügynek a szegregáció csak ürügye, a cigány családok és tanulók pedig csak eszközök ahhoz, hogy a kártérítési pert kezdeményező, külföldről pénzelt alapítvány elérhesse politikai célját – mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője. Felidézte: a gyöngyöspatai iskolaügyben vasárnapra demonstrációt hirdetett meg Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője cigány kisebbségi vezetők jelenlétében. Horváth László erre úgy reagált: ez várható volt, a Fidesz már hetekkel ezelőtt szólt, hogy a gyöngyöspatai ügyben csak a politikai cél elérése a fontos, minden más csak ürügy és mindenki más csak eszköz. A szegregációs kártérítési pert kezdeményező, külföldről pénzelt alapítvány politikai célja pedig az – mondta –, hogy „el kell menni feljelentést tenni Brüsszelbe, Strasbourgba, megvádolni az országot cigányüldözéssel, rasszizmussal, tömeges szegregációval, és kicsikarni valami büntetőeljárásfélét”. Ennek egyik állomása lesz a vasárnapi tüntetés is – jelentette ki a fideszes politikus

 

És ezeket olvastad már?