Létrehozva: 2021.08.02.

Gulyás Gergely: A ma élő nemzedékek feladata a történelmi emlékek ápolása

A ma élő nemzedékek feladata a történelmi emlékek ápolása – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a Fejér megyei Nádasdladányban, ahol átadták a megújult Nádasdy-kastélyt.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a Nádasdy-család története rendkívül elismerésre méltó, hiszen a legnehezebb helyzetekben is kitartottak az ország mellett, többek között ők bújtatták IV. Bélát a tatárjárás idején. Úgy vélte, kastélyuk megújítását követően büszkén mondható, hogy olyan helyet hoztak létre, amely valóban méltó emléket állít a családnak.

A miniszter szerint a fejlesztéssel visszaállították azt a gazdagságot, amelyben a főúri családok élhettek, s ezt most már a helyiek és az egész ország megtekintheti.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyságot idéző kastély páratlan érték, amely most már megújult terekkel és parkkal várja a látogatókat.

Jelezte, hogy a kormánynak van még egy tartozása a Nádasdy-család felé: Sárváron a Nádasdy-várat eredeti formájában helyreállítani.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,723 milliárd forint uniós és 212 millió forint hazai forrás felhasználásával, 1,935 milliárdból valósult meg a fejlesztés.

Glázer Tamás elmondta, hogy a keddtől újra látogatható Nádasdy-kastély fejlesztése során megvalósult a 29 hektáros kastélykert revitalizációjának első üteme, amely közvetlenül érintette a megújuló tavat, a körülötte lévő sétányt.

A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszint rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. Ezeken túl a pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgálótereket alakítottak ki.

Kiemelte: visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek.

Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője leszögezte: Nádasdladánynak kiemelten fontos, hogy olyan turisztikai célponttal gazdagodott, mint a kastély és annak parkja.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy 38 év után újult meg az épület, amelynek az államosítást követően igen hányatott sors jutott. A program keretében nemcsak értékeket őriztek meg tartós megoldásokkal, hanem a szellemi rehabilitációra is kiemelt figyelmet fordítottak – tette hozzá.

A történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála úgy fogalmazott, hogy „az állam elvette, de a nemzet visszakapta a kastélyt”.

A hűség és a szerelem kastélya
Mintha, csak a Tudor-korabeli Angliában járnánk a Sárvíz partján, ebben a historizáló, soktornyos neogótikus kastélyban, amelyet ma is áthat az építtetők és őseik rendíthetetlen hűsége és kiállása a haza és a család mellett. Egy olyan családról beszélünk, amelyben a kor szokásai ellenére mindennapos volt a házastársak közötti mély kötődés, számos generáción át.A kastély építtetői, Nádasdy Ferenc gróf és Zichy Ilona grófnő is ilyen szerelemmel viseltettek egymás iránt, együtt tervezték közös életüket a mesekastélyban, amely sajnos fájdalmasan rövidre szabatott: az ifjú grófné, három gyermek édesanyja 24 évesen kolerában meghalt. A gróf sohasem nősült meg többé, a kastélyt szerelmével közösen tervezte és annak halála után így is rendezte be. A női szalon és a kápolna az elhunyt kedvesre emlékeztette, az oltárképen Szent Ilona az ő arcvonásait viselte.

A helyreállított kastély fényét emeli, hogy visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek. Így a kastélyban olyan neves festők munkáival találkozhatnak a látogatók, mint Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Valentiny János és Emil Adam.

A legfőbb attrakciók, érdekességek:

  • Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portré festmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyreállították az impozáns tér, Magyarország legszebb ősgalériáját.
  • A portrékon szereplő családtagok története rendkívül izgalmas, bemutatásra érdemes, így a legérdekesebbeket animációs filmen mesélik el a szereplők a látogatóknak. A gyönyörű történeti tér integritását megőrizve ezt a vetítést az Ősök csarnoka alatti, pincei apszisba helyezték, ahol a projection mapping technológia és a speciális fényviszonyok keltette térélmény segítségével a látogató részesévé válik a történetnek.
  • Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.
  • A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, valamint a ház korszerű műszaki felszereltségét megidéző eszközöket (beszélőcső, telegráf) is használhat.
  • A könyvtárban a kastély tervezéséhez felhasznált korabeli angol mintakönyveket és az eredeti tervrajzok másolatait lapozgathatjuk, illetve egy applikáció segítségével magunk is „megépíthetjük„ a nekünk tetsző kastélyt a megadott elemekből.
  • A gyermek látogatókat korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja, a gyermekcsoportok részére jól felszerelt múzeumpedagógiai tér és foglalkozások állnak rendelkezésre.
  • Az óratorony tetőkilátója külön jeggyel látogatható, itt nemcsak a kilátásban gyönyörködhet a látogató, hanem egy kronoszkóp eszköz segítségével felülről „beleláthat” az archív fotók alapján megelevenedő századfordulós szobákba.
  •  

  • A látogatást visual guide eszköz is segíti, bérelhető tableteken, illetve a látogató telefonjára letölthető változatban. Ezeken – a kiállításban egyébként nem elérhető – plusz érdekességeket, virtuális időutazást, audio guide funkciót találhat a látogató.
  • A megújuló kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava. A tavon csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat. A kertben interaktív tanösvények vezetnek be a park történetébe és az azt benépesítő növények és állatok világába, gyermekek számára egykori fotók ihlette, húzható kiskocsi és tricikli, illetve a nagyobbaknak nyugágy is bérelhetők. A park területén, több helyen fára szerelt, különféle hinták, hintaágyak várják a felnőtteket és a gyerekeket. A megszépült park rendezvényeknek, családi kikapcsolódásnak ad színteret a Nádasdyak egykori otthonába vendégségbe érkezőknek.
  • A kastély ezenkívül is számos érdekességgel szolgál: terveit és berendezését mintakönyvekből „legózták„ össze, és az urak és a szolgák kényelmét egyaránt szolgáló, modern gépészettel látták el.

    A nádasdladányi Nádasdy-kastély keddtől vasárnapig látogatható, 10 és 18 óra között.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Figyelmeztetést adtak ki az autósoknak: sokba kerülhet, ha ezt elmulasztják

    origo.hu

    Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

    borsonline.hu

    Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

    hirtv.hu

    Súlyos bűncselekményekkel gyanúsíthatják a Lánchíd-botrány felelőseit

    mindmegette.hu

    Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

    vg.hu

    Azzal vádolja Európa Kínát, amivel a saját autóiparát naggyá tette évtizedekkel ezelőtt – még így is az elektromos átállásé a jövő

    origo.hu

    Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

    mindmegette.hu

    Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    ripost.hu

    Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

    ripost.hu

    Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    POLITIK

    Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

    POLITIK

    Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

    POLITIK

    TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

    POLITIK

    Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

    POLITIK

    Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

    POLITIK

    Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

    POLITIK

    Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

    POLITIK

    A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert