POLITIK

Görögország és Ciprus rövidesen megnyitja kapuit a turisták előtt, de a britek nem jöhetnek

Két hét múlva, június 9-étől a görög és a ciprusi repülőterek már fogadnak nemzetközi járatokat. Görögországon belül már csaknem teljesen felszámolták a korlátozásokat, a strandok már ezen a hétvégén megteltek, egyelőre csak a helybéliekkel.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A több hónapon át tartó korlátozások után a görögök egyfajta felszabadulás-ünnepként élték meg az elmúlt napokat. Ellepték Athén több évezredes műemlékeit, az Akropolisz dombot, az azt körülvevő óvárost, és az ország strandjai is megteltek a fürdőzni vágyókkal. Az Athénhoz legközelebbi Kavaouri strandon igazi nyári zsúfoltság volt a jellemző, a kötelező másfél méteres távolság betartásáról szó sem lehetett. A görög szigeteken egyébként már 30 fok feletti a hőmérséklet.

Egyelőre csak görög szót hallani a turisták által kedvelt helyszíneken, hiszen az ország még nem nyitotta meg határait a külföldiek előtt, erre még több, mint két hetet kell várni. A tervek szerint június 9-én nyitnak majd ki a nemzetközi repülőterek, az ország ekkortól fogad majd külföldi turistákat. Ez azonban nem vonatkozik a brit turistákra. Már most kijelentették a görög hatóságok, hogy Nagy-Britanniából egyelőre nem érkezhetnek látogatók, ugyanis úgy ítélik meg, hogy az Egyesült Királyság még nincs túl a járvány nehezén. Bizonyára nem volt könnyű erre az elhatározásra jutni ugyanis az előző években mindig Nagy-Britanniából érkezett a legtöbb nyaraló a görögökhöz, akik nyilvánvalóan sok száz milliót költöttek el náluk.

Sokan irigylik most Görögországot azért, hogy az elsők között térhetnek vissza a normális kerékvágásba. Amit annak köszönhetnek, hogy az ország nagyon hamar, már február végén felismerte a járványveszélyt és szigorú korlátozásokat vezetett be, másokkal szemben, akik még hetekig késlekedtek.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök jobboldali kormánya számára egyfajta a járványon túlmutató próbatétel is volt minden ami az elmúlt hónapokban történt. Sikerülhet-e egy olyan országban amely mindenekelőtt lazaságáról, fegyelmezetlenségéről, „mediterrán tempójáról” nevezetes a karanténnal összefüggő szigorú intézkedéseket keresztülvinni.

Az egykori bankár hamar felmérte, hogy az évek óta szükségköltségvetésből gazdálkodó görög kórházak hamar összeomlanának egy kirobbanó járvány következtében, így a lehető leghamarabb lépett, hogy megfékezze a bajt.

A görögök mindössze 4, az olaszok 18, a spanyolok 30 nappal azt követően rendelték el a nem létfontosságú üzletek bezárását, hogy elhunyt az első beteg az ország területén koronavírusban.

Azzal, hogy a görögök korán észbe kaptak, megóvták az egészségügyi ellátórendszert a drámai túlterheltségtől és ha minden jól sikerül megmentették az egyik legfontosabb ágazatukat, a turizmust is.

Az idegenforgalom adja Görögország hazai össztermékének 30 százalékát. A szállodák, éttermek, utazási irodák egyharmada már csődtől tartott az elmúlt hetekben a járvány miatt. Eddig 45 ezer munkahely szűnt meg a szektorban a ragály miatt. Emiatt létfontosságú, hogy már június első felében meginduljanak a turistákat hozó repülőjáratok.

A még pontosításra váró információk szerint koronavírus teszt nélkül utazhatunk majd Görögországba, akár turisztikai céllal. Természetesen karantén sem vár az utasokra, viszont ha a hatóságok úgy látják, bizonyos esetekben mintát vehetnek.

A következő 5 hónapra a tömegközlekedési jegyek áfáját 24-ről 13 százalékra csökkentik, ebbe természetesen beleértendők a szigetek közti kompjáratok is. Csökkenés várható a kávé és a nem alkoholos italok forgalmi adójánál is.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?