POLITIK

Folytatódnak a keresztények elleni támadások

Július elsején Indiában brutálisan megtámadtak Mohanbeda faluban egy keresztény családot, amiért nem engedtek a fenyegetésnek és nem tagadták meg keresztény hitüket. Közel négy év előzetes letartóztatás után elutasították annak a három iráni férfinak a fellebbezését, akiket azzal vádolnak, hogy keresztény misszionáriusi feladatokat láttak el.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Keresztény családot támadtak meg a szélsőséges nacionalisták az indiai Cshattíszgarh államban.

Július elsején brutálisan megtámadtak Mohanbeda faluban egy keresztény családot, amiért nem engedtek a fenyegetésnek és nem tagadták meg keresztény hitüket – jelentette a persecution.org.

A 18 éves Laxman és 21 éves nővére súlyosan megsérültek az attakban, házukat feldúlták, a földjüket elfoglalták a hindu szélsőségesek.

Tunaviram Markham, aki az áldozatokkal egy gyülekezetbe jár, az ICC megkeresésére elmondta, hogy a falubeliek hogyan vették körbe Laxmanék házát és kezdték el kővel dobálni azt, hogyan törtek be és verték félholtra a családot.

„Látogatóba érkeztem, amikor hallottam a Laxman családot ért támadásról”– nyilatkozta Tunaviram. „Senki sem segített; a rendőrség nem engedett be nem-helybélieket a településre.”

Nem ez volt az egyetlen atrocitás, amelyet el kellett szenvedniük, ugyanis

a helyiek már egy ideje megakadályozták a keresztényeket abban, hogy vizet vegyenek a kútról, mely az egész lakóközösség közös vízforrása.

A nem keresztényekkel való üzleti és egyéb társulást is megtiltották, és lévén, Laxmanék az egyetlen keresztény család Mohanbedában, ellehetetlenítették őket, elvéve a tisztes megélhetés, a munka lehetőségét is.

Az eseteket még január 14-én jelentették a rendőrségnek, azonban az ügyüket elvetették; felmerült, hogy a hatóságok részrehajlóak.

A keresztényellenes légkör csak fokozódott a koronavírus megjelenésével.

A karantén ideje alatt több tucat rendőrt rendeltek ki a településre, akik megtiltották a keresztényeknek, hogy találkozzanak, vagy akár csak beszéljenek máshonnan érkezett emberekkel. A rendőrség a mobiltelefonjaikat is lefoglalta.

Tíz év szabadságvesztés jár Iránban a keresztény hitért

Közel négy év előzetes letartóztatás után elutasították annak a három iráni férfinak a fellebbezését, akiket azzal vádolnak, hogy misszionáriusi feladatokat láttak el. Még 2017-ben tartoztattak le őket az iráni hatóságok, miután a bíróság elutasította fellebbezési kérelmüket és tíz éves börtönbüntetésre ítélték őket – adta hírül a Copts Today.

Youcef Nadarkhani tiszteletest, Saheb Fadai diakónust és Mohammad Reza Omidi keresztény hívőt, közel négy éve tartóztatták le, amiért keresztény hitoktatásban részesítettek a Jézus tanítása után érdeklődő embereket.

A vád szerint férfiak a cionista keresztény irányzatot terjesztették a perzsa államban, ami az ország nemzetbiztonsága ellen irányul.

Az iráni törvények szerint a iszlámon kívül tilos más vallás terjesztése, azért a bíróság helyt adott az ügyészségnek. Nadarkhani lelkész és diakónusa hat év múlva szabadulhatnak, míg Omidi börtönbüntetését huszonnégy hónappal meghosszabbították.

A negyedik férfi, Yasser Mossayebzadeh fellebbezési kérelmét még nem vizsgálta a bíróság, de az előző ítéletekből kiindulva ő sem számíthat pozitív elbírálásra – írta jelentésében a Christian Solidarity Worldwide (CSW) emberjogi szervezet.

A CSW felhívást tett közzé, amiben sürgetik a nemzetközi közösségeket, hogy gyakoroljanak nyomást az iráni vezetésre.

Mervyn Thomas, a CSW igazgatója szerint a keresztény férfiak arra számítottak, hogy felmentik őket, és megdöbbenve vették tudomásul, hogy még éveken keresztül raboskodniuk kell.

A brit központú, üldözött keresztényekkel szolidáris szervezet nyilatkozatában követelte a vádak ejtését és a bebörtönzött keresztények szabadon bocsátását.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?