POLITIK

Elmarad a beígért fűtéstámogatás, ráfogják a „klíma-vészhelyzetre”

Fűtési szezononként húszezer forintot kapnának a rászoruló nyugdíjasok és nagycsaládosok a fővárostól – ígérte Karácsony Gergely még a tavalyi kampányban, méghozzá az idősek világnapján október 1-én. Kamuzott.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az akkor még főpolgármester-jelölt, Zugló akkori polgármestere az V. kerületi Széchenyi István téren, a főváros egyik legidősebb, kétszáz éves akácfája előtt arról beszélt, hogy

a zuglói hatezer forintos fűtési támogatás mintájára megvalósítaná a 20 ezer forintos fővárosi fűtési támogatást is. Alaposan ki is színezte a dolgot, az egyik legnépszerűbb és a legnagyobb összegű támogatásként említette a hatezer forintos fűtési támogatást, amelyet minden fűtési szezonban megkaphatnak a zuglói nyugdíjasok. Közölte, ennek mintájára valósítaná meg a kerületekkel közösen a 20 ezer forintos fővárosi fűtési támogatást.

Aztán kiderült, hogy csak kamuzott, ígérgetett bele a vakvilágba. A Fővárosi Közgyűlés elé még csak napirendi javaslat formájában sem került ez a téma.

Akik rákérdeztek, ezt a választ kapták:

„Karácsony Gergely a választási ígéreteit négy évre értette.”

- mondta például Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Ezt a magyarázatot adta Karácsony Gergely politikustársa arra is, hogy a nyugdíjasok miért nem kapják meg a pénzt. Kocsis-Cake Olivió szerint Karácsonynak előbb a költségvetést kell elfogadtatnia, majd csak azután gondolkodhat bármiféle hasonló kérdésen.

A köztévében adott Karácsony interjúból aztán kiderült, hogy azért nem kaphatnak a nyugdíjasok fűtéstámogatást, mert ennek elvi akadálya van!

Ütközik az úgynevezett „klíma-vészhelyzettel”! Amikor erre rákérdeztek Karácsony tulajdonképpen elszólta magát, és ezt találta mondani:

„mindent abból a szempontból nézünk, hogy ami fűti a várost, azt nem támogatjuk”.

Vagyis aki és ami fűti várost azt nem lehet támogatni, így a nyugdíjasok sem kaphatnak fűtéstámogatást...

De hát télen csak fűteni kell, meg mégsem fagyhat az ember?!

Hogy mi is az a klíma-vészhelyzet?

Nem könnyű megmondani. Talán akkor járunk legközelebb az igazsághoz, ha közhelyek és lózungok összességének tekintjük.

A vonatkozó előterjesztés szerint a főváros az Alaptörvény és a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján kinyilvánítja, hogy Budapest is kötelességének tekinti az éghajlatváltozás elleni fellépést. Mivel a klímaváltozás „alapvető fenyegetést jelent a jólétre, a társadalmi békére és a jövő generációk életfeltételeire”, a főváros megállapítja, hogy klímavészhelyzet áll fenn. Idáig tart a szimbolikus rész, aztán jön a még nagyobb blabla.

Az egyik pont szerint – a jövőben a főváros a szén-dioxid-kibocsátásra kiható minden döntési javaslatról „az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjainak elsőbbségét biztosítva dönt”. A fővárosi önkormányzat és cégei működésében biztosítani fogják az éghajlatváltozásra vonatkozó információk teljes nyilvánosságát, illetve a nyilvánosság részvételét a döntési folyamatokban.

És ahogy Karácsony az M1-es interjúban kihangsúlyozta:

„mindent abból a szempontból nézünk, hogy ami fűti a várost, azt nem támogatjuk”.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?