POLITIK

Egymást gyilkolják a Jobbikban, széthullik a párt

Az elmúlt héten három képviselő hagyta el a Jobbik parlamenti frakcióját: Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás és Farkas Gergely, akik bejelentésük szerint független képviselőként folytatják.
  • Szerző: Ripost

A három jobbikos képviselő kilépésének érdekessége, hogy párttagságukról egyikük sem mond le. A döntés azt jelenti: nyílt háború kezdődik a Jobbikban a jelenlegi elnökség és az azzal elégedetlenek között.

„Szabó Gábornál, a Jobbik országos választmányának elnökénél kezdeményezem, hogy hívja össze az országos választmányt, amire reményeim szerint napokon belül sor kerülhet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga-Damm Andrea, a Jobbik frakciójából kilépett országgyűlési képviselő. Szavai szerint azt szeretnék, hogy a Jobbik 2003-as alapító nyilatkozatához hű vezetése legyen a pártnak.

”Amennyiben a kérésünk nem teljesül, a Jobbiknak vége – szögezte le Varga-Damm Andrea. Hozzátette: nem gondolkodnak új párt vagy mozgalom létrehozásán.

„Akiknek az agyában megfogalmazódott a kizárásom és Sneider Tamás parlamenti alelnöki pozícióból történő leváltása, azoknak fogalmuk sincs a politikáról – mondta. Varga-Damm Andrea szerint a jelenlegi elnökség hozzáállását szimbolizálja az is, hogy a tagság megkérdezése nélkül változtatták meg a párt logóját.

Jakab Péter most elődjétől, Sneider Tamástól is szabadulni próbál (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A kilépéséről nyilatkozó Jakab Péter tegnap azt mondta: nem az a fontos, hogy ki megy el, hanem hogy ki marad. Azt is hozzátette, ő békejobbot nyújtott, de a három képviselő elutasította.

Sneider döntésében egyébként közrejátszott, hogy Jakab az elmúlt hónapokban a külhoni magyarokat támadta, Farkas Gergely pedig azt írta a közösségi médiában: a pártelnök megválasztása óta folyamatosan tisztogat.

Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás és Farkas Gergely tegnapi kilépésével 17 fősre fogyatkozott a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 26 parlamenti helyet szerzett Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőcsoportja. Az eredeti frakcióból először a tisztújításon Sneider Tamással szemben Toroczkai Lászlót támogató Dúró Dórát zárták ki 2018 májusában. Később, októberben Volner Jánost zárták ki, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik is távozott. December végén az abszurd bűnügybe keveredett Staudt Gábor mondott le a mandátumáról.

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldali szövetséghez való közeledés miatt Hegedűs Lórántné 2019 márciusában magától lépett ki a Jobbikból. Idén februárban Szávay István és Bencsik János is visszaadta a mandátumát, és ki is lépett a pártból. Szávayt sokan Jakab Péter pártelnök legfőbb kritikusaként tartották számon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?