Létrehozva: 2020.04.15.

Egy álom véget ér? Van-e még jövője a nagy óceánjáró hajóknak?

Sokak máris valamiféle úszó vírustenyészetnek látják őket, miután több nagy hajón is felütötte fejét a járvány, Néhány eset nagy visszhangot kapott, de csak kevesen tudják, hogy néhány nagy hajózási társaság nem állította le az összes járatát.

Ráadásul ma is vannak olyan hajók amin előfordul koronavírus megbetegedés, amiket aztán sokszor megpróbálnak eltitkolni a többi utas vagy a hatóságok elől.

Az utasok, akik tartanak a befizetett összegek elvesztésétől, végül is vállalják a kockázatot. Miközben érthetően félnek és bizonytalanok. Pedig a fertőzés veszélye teljesen nyilvánvaló ezeken a hajókon. Ráadásul, ha valaki megbetegszik a szárazföldre visszatérő utasok nagy számban pert indítanak a hajózási társaságok ellen. Jellemzően azzal vádolják őket, hogy veszélyeztetik az utasokat azáltal, hogy sokáig titkolni próbálják a megbetegedéseket a fedélzeten.

De a profit nagy úr, a hajózási társaságok továbbra is indítanak utakat, nem érdekli őket az sem hogy az Egészségügyi Világszervezet kihirdette a világjárványt.

Hosszabb távon ugyanakkor az iparág hanyatlását jósolják a szakértők. Mindenekelőtt az egészségügyi kockázatok miatt, amelyek eddig is megvoltak, de igyekeztek elhallgatni őket.

Sok turista számára mindeddig ezek a körutazások jelentették az ideális nyaralást. All inclusive büfé és gyönyörű tájak, a lehető legkisebb kényelmetlenségek révén. Csakhogy ezek a hatalmas tengerjáró hajók , ezek az úszó városok mindig is valóságos inkubátorai, keltetőházai voltak a fertőző betegségeknek.

A mikrobiológia laborok az elmúlt évtizedekben több ezer gyomorfertőzést, E coli és norovírus fertőzést diagnosztizáltak az óriáshajók fedélzetén. Az influenza és a bárányhimlő is meglehetősen gyakori ezeken a hatalmas cirkálókon. Tavaly májusban például kanyarójárvány tört ki a szcientológusok körutazásán.

A tengerjáró hajók egyértelműen növelik a fertőzés kockázatát – részben a fedélzeten lévő egymáshoz közeli kabinok miatt, részben az utasok, részben a személyzet fegyelmezetlensége miatt. Ráadásul a személyzetet gyakran veszélyes spórolásra kényszerítik, például arra, hogy többször is felhasználja ugyanazt a mosogatóvizet. A betegségeket gyakran maguk az utasok titkolják el, attól tartva, hogy a hajóorvosok nagyon magas tarifája túlságosan megterheli a pénztárcájukat.

Ráadásul az óriási motorok okádta füst miatt a hajók körüli levegőminőség gyakran nem különb, mint amit Pekingben és Santiagóban mérnek. A tengerjáró hajók füstje azonban nem csak az utasokat érinti. Egyetlen tengerjáró hajó napi káros anyag kibocsátása körülbelül annyi, mint 1 millió autóé. Hajózáskor az utasok „ökológiai lábnyoma megháromszorozódik”.

Ráadásul az óriáshajók elképesztő mennyiségű szennyező anyagot bocsátanak az óceánba. Ugyan ki, melyik állam nevében ellenőrizné őket? Kiengedik a szennyvizet, vízbe dobják a szemetet és a kéntartalmú üzemanyag-hulladékokat – néha még a nemzeti parkok védett vizein is.

Miért is ne tennék? Ha a parti vizeken tetten érik őket, nevetve kifizetik a több milliós bírságokat is. Az iparág 19 milliárd dolláros éves bevételt vág zsebre, lényegében adómentesen. Három nagyvállalat uralja a globális hajózási piac 70% -át, ezek mindegyike olyan országokban van bejegyezve, ahol gyakorlatilag nincs adó.

A hatalmas profitot az is hizlalja, hogy a hajókon foglalkoztatottak többnyire a legszegényebb országokból származnak. Az iparág hatalmas nyeresége ellenére az átlagfizetés nem több, mint havi 600 dollár.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

ripost.hu

Újabb RTL-es műsor titkos szereplőlistája szivárgott ki

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Olcsó kevert almás sütemény, ami egy óra alatt elkészül

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett