Létrehozva: 2020.03.27.

Durvul a helyzet Spanyolországban, műjégpályán tárolják a halottakat

A koronavírus fertőzés következtében elhunytak magas száma miatt a madridi Jégkastély (Ice Palace, Palacio de Hielo) nevű korcsolyapálya üzemeltetői felajánlották a létesítményt a koporsók tárolására.

Kedd délután az első koporsók meg is érkeztek a létesítménybe. A lap információi szerint a Jégkastélyban elég hideg van ahhoz, hogy a holttesteket megőrizzék. Minden koporsóra névtáblát helyeznek el, hogy a vészhelyzet idején se keveredjenek össze a testek.

Kedden Madrid polgármestere, José Luis Martínez-Almeida levélben fordult a spanyol egészségügyi miniszterhez, amelyben azt közölte, hogy a főváros temetkezési vállalata a jövőben nem szállítja el a halottakat a kórházakból, ugyanis nincsenek megfelelő felszereléseik.

A politikus közölte, hogy a spanyol fővárosban több mint 150-en haldokolnak a koronavírus miatt és már korábban felhívta a kormány figyelmét az egyre romló helyzetre, mégsem kapott semmilyen tájékoztatást.

Úgy tudni, hogy a városi temetkezési vállalat nem függeszti fel más tevékenységét, így azokat eltemetik vagy adott esetben elhamvasztják, akik nem koronavírus miatt hunytak el. A vállalat múlt héten megerősítette a krematóriumát, így a nap 24 órájában működtetni tudják.

Az egyre nehezebb helyzetben lévő Spanyolországban március 13. óta szükségállapot van érvényben, az ország határait lezárták. A korlátozásokat eredetileg 15 naposra tervezték, de Pedro Sanchez miniszterelnök szerint a szükségállapot további 14 napra meghosszabbíthatják. Fernando Simon vezető egészségügyi tisztviselő szerint még mindig nem érték el a járvány csúcspontját, az új esetek száma várhatóan a következő napokban is tovább fog emelkedni.

Szerdára az El País szerint egy nap alatt 7937 új esetet regisztráltak – míg Olaszországban valamivel több, mint 5 ezret –, az összes igazolt fertőzött száma pedig az esti összesítések szerint átlépte a 47 ezret. 3434 halálos áldozata van a betegségnek, Simón adatai szerint 24 óra alatt 738-an haltak meg a fertőzés következtében. Az igazolt esetek több mint felét Madridból és Katalóniából jelentették, az áldozatok többsége viszont a fővárosi régióban halt meg. A halálos áldozatok 87 százaléka 70 éven felüli volt, többen valamilyen krónikus betegséggel is küzdöttek. Közel 27 ezren vannak kórházban, és 3166-an szorulnak intenzív ellátásra, míg 5367-en már meggyógyultak.

Országszerte húzzák fel a vészkórházakat: a madridi szállodaszövetség 60 ezer szállodai férőhelyet ajánlott fel a helyi vezetésnek, hogy karanténkórházakat rendezhessenek be bennük, egy kongresszusi központot pedig ideiglenes sürgősségi kórházzá alakítottak át.

Múlt héten egy spanyol nyugdíjas otthonban húszan haltak meg a koronavírus-járványban, országosan száznál is több halott volt a hasonló intézményekben.

Különösen aggasztó, hogy közel 5400 egészségügyi dolgozó is megfertőződött, az összes eset több mint 10 százalékát ők teszik ki. A spanyol városokban most rendőrök és drónok járőröznek az utcákon, Madridban 30 ezer útakadályt is felállítottak. Habár a múlt hét elején a rendőrség még arról beszélt, hogy a spanyolok együttműködőek, már több mint 102 ezer esetben szabtak ki bírságot, és 926 embert vettek őrizetbe ilyen ügyben az elmúlt másfél hétben. Gyakran panaszkodik a spanyol rendőrség a Welt cikke szerint: a kórházakból kiszökött koronavírus-fertőzötteket kell megtalálniuk és visszaszállítaniuk az intézményekbe. A spanyol biztonsági szolgálatok több száz felelőtlen emberről beszélnek. Jose Ángel González, a spanyol rendőrségi igazgatja arról számolt be, hogy számos intézményből több tucat fertőzött emberszökött meg, ez pedig hatalmas és nem veszélytelen munkát ad az őket felkutató és visszaszállító biztonsági szolgálatoknak. A rendőrség figyelmeztetett: a hétvégén megerősítik a közúti ellenőrzést, és azok, akik például a nyaralójukba vagy hétvégi házukba utaznak, büntetésre számíthatnak, mivel a lakóhelyet csak munkába járás, bevásárlás, orvosi vizsgálat és kutyasétáltatás miatt lehet elhagyni. Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 150 milliárd forintnak megfelelő értékben fognak maszkokat, teszteket, kesztyűket és lélegeztetőgépeket vásárolni Kínától. Közben Spanyolország a NATO-hoz fordult humanitárius segítségért.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki az autósoknak: sokba kerülhet, ha ezt elmulasztják

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

hirtv.hu

Súlyos bűncselekményekkel gyanúsíthatják a Lánchíd-botrány felelőseit

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

vg.hu

Azzal vádolja Európa Kínát, amivel a saját autóiparát naggyá tette évtizedekkel ezelőtt – még így is az elektromos átállásé a jövő

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert