POLITIK

Brüsszelben elismerték, kicsúszott kezükből az irányítás

Belgiumban egyre aggasztóbb a járványügyi helyzet, az előző héthez képest 96 százalékkal több az új megbetegedés, maga a fővárosi egészségügyi felügyelőség vezetője is úgy nyilatkozott, hogy elvesztették az irányítást a járvány felett.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Belgium az egyik legfertőzöttebb ország, a halálozások lakosságra vetített száma alapján a világon a harmadik helyen áll San Marino és Peru mögött. Az Rtbf számolt be a Sciensano belga egészségügyi intézet legfrissebb adatairól, mely szerint október 6. és 12. között naponta átlagosan 5 976,3 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ami 96 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. Jelenleg 1949 beteget ápolnak kórházban, ebből 327-en vannak intenzív osztályon. A vizsgált időszakban naponta átlagosan több mint 20 fő (pontosan 22,6) vesztette életét a koronavírus miatt, a járvány kezdete óta összesen 10 327 halálos áldozatot szedett Belgiumban a koronavírus. Az elvégzett tesztek pozitivitási aránya is egyre magasabb, az országos arány elérte a 12,7 százalékot.

Az Rtl csatornának nyilatkozott Inge Neven, a brüsszeli regionális egészségügyi felügyelőség igazgatója, aki arról beszélt, hogy bár a mostani helyzetet nehéz összehasonlítani a tavasszal tapasztalt első hullám idején történt esetekkel, a megnövekedett számú megbetegedések miatt aggasztó a helyzet. Inge Neven elismerte, hogy Brüsszelben sokkal több megbetegedés történik, mint az ország más részein, és azt is, hogy az utóbbi tíz nap folyamán kicsúszott a kezük közül az irányítás, hihetetlen sebességgel terjed a vírus.

A belga fővárosban és környékén szigorításokat vezettek be a járvány megfékezése érdekében, de a szakember szerint még korai lenne következtetéseket levonni. Inge Neven úgy véli, hogy az elmúlt hét intézkedéseinek eredményességét most még nem lehet megmondani, legalább két hét kell hozzá, hogy meg lehessen állapítani, hogy hasznosak voltak-e a szigorítások, majd hozzátette, hogy mivel a vírus az egész régióban jelen van, sokkal szélesebb körű intézkedésekre van szükség. Véleménye szerint a legfontosabb dolog az, hogy mindenki minimálisra korlátozza le azoknak a személyeknek a számát, akikkel kapcsolatba kerül és nagyon fontos a távolságtartás. Amennyiben az előírt távolság betartása valamilyen okból nem lehetséges, akkor mindenképp maszkot kell viselni, valamint felhívta a figyelmet a gyakori kézmosás fontosságára.

Éjszakai, 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lépett érvénybe hétfőtől Brüsszelben, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak egy hónapra be kell zárniuk a belga főváros és a hozzá tartozó régió egészében - erről döntött a brüsszeli régió vezetése rendkívüli ülésén szombaton.

A helyi média tájékoztatása szerint Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke a járvány tavaszi időszakában elrendelt szabályokhoz hasonlóan szigorú előírásokat a főváros és környékének folyamatosan emelkedő fertőzési mutatóival indokolta.

A brüsszeli szabályok az egy hete, országosan elrendelt intézkedéséket szigorítják. Belgiumban jelenleg éjfél és reggel öt óra közötti időszakra érvényes kijárási tilalom van érvényben. A bárok és éttermek legalább egy hónapra bezártak.

A szombati regionális döntés értelmében a következő hónapban valamennyi brüsszeli üzletnek 20 órakor be kell zárnia. Családonként egyszerre egy ember vásárolhat. Az arra jogosult vendéglátóhelyek készételt elvitelre 22 óráig árusíthatnak. A távmunka, ahol az megoldható, kötelezővé válik. Minden sportlétesítményt be kell zárni, beleértve az uszodákat és a fitneszközpontokat is. Minden nem hivatásos sportverseny megtartása tilos, még a 12 év alatti gyermekek számára is. Az iskolai kirándulásokat, valamint a 12 éven felüliek szakmai gyakorlatait nem tarthatják meg.

A kulturális központok, színházak, mozik, könyvtárak és múzeumok szintén bezárnak. Esküvőn a házasulandó pár, a tanúk és a hivatalos személyeken kívül legfeljebb 15 ember vehet részt. Az idősotthonok lakói, és az ápolási központokban tartózkodók ugyanazt a két látogatót fogadhatják csak. Ezeken a helyszíneken rendezvények megtartása tilos.

A brüsszeli régió vezetése nemrégiben rendelte el a bárok, a kávéházak és a rendezvényközpontok legalább egy hónapos bezárását. A piacokon nem szabad élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, közterületen tilos az alkoholfogyasztás.

Brüsszelben minden hetedik vírusteszt pozitív eredményt mutat, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az esetszámok az országos átlag alatt maradnának. A fővárosi régióban jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 500 fertőzött jut.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter kedden jelentette be, hogy az egész országban felfüggesztenek minden nem feltétlenül szükséges kórházi kezelést a koronavírussal fertőzöttek ellátása érdekében. Az egészségügyi intézmények csak azokat tesztelik, akik tüneteket mutatnak, illetve az egészségügyben dolgozókat, és a 65 év felettieket.

A belga közegészségügyi intézet szombaton közzétett adatai szerint a hét folyamán naponta átlagosan 11 200 új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel Belgiumban, ami 56 százalékkal több, mint az azt megelőző héten. A szakértők arra számítanak, hogy a jövő hét folyamán a pozitív vírustesztek napi száma meg fogja haladni a 20 ezret. A járvány belgiumi megjelenése óta közel 288 ezer ember fertőződött meg az országban.

A hét folyamán kórházba naponta átlagosan 399 embert szállítottak, ami egyhetes viszonylatban 93 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 4061 embert ápolnak kórházban koronavírus-fertőzéssel, közülük 632-őt intenzív osztályon. A 11,5 milliós országban a vírus okozta Covid-19-betegség szövődményeiben 10 658-an haltak bele, a hét folyamán átlagosan naponta 37 ember.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?