Létrehozva: 2020.07.16.

Betelnek a karanténhajók, olyan sok migráns érkezik Olaszországba

Az olasz belügy arra készül, hogy a Moby Zaza nevű karanténhajó mellé egy második hajót is szolgálatba állít a tengeren érkező migránsok egészségügyi szűrésére.

Migrációs és egészségügyi vészhelyzet bevezetésére szólította fel az olasz kormányt Lampedusán a sziget polgármestere, miután három nap alatt mintegy nyolcszázan kötöttek ki, és a helyi egészségügyi hatóságok tesztelni sem tudják az érkezőket.

A sürgősségi intézkedések bevezetésének követelése különösen nehéz időszakban érkezett az olasz kormányhoz, hiszen a koronavírus fertőzésének növekedése mellett, megugrott az Észak-Afrikából érkező migránsok száma is, köztük nem csak afrikai, hanem a különösen fertőzött ázsiai térségekből érkezőkkel.

Az olasz belügy most arra készül, hogy a Moby Zaza nevű karanténhajó mellé egy második hajót is szolgálatba állít a tengeren érkező migránsok egészségügyi szűrésére.

Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere azonnali lépést sürgetett a kormánytól. Arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt és Luciana Lamorgese belügyminisztert, mielőbb látogassanak Lampedusára a helyzet személyes felmérésére, vagy fogadják a polgármestert Rómában egyeztetésre. Martello szerint Lampedusa szigetén vészhelyzetet kell kihirdetni a migrációs és ennek következményeként az egészségügyi helyzet miatt.

A kevesebb mint hatezer lakosú Lampedusán jelenleg 791 migráns tartózkodik, többségük tunéziai, tehát gazdasági bevándorlónak számít. Július elsejétől 1137 személy érkezett, miközben tavaly egész július hónapban 1088 migráns kötött ki a szigeten. Az érkezők egy részét Szicíliába szállították át. Lampedusa regisztrációs központjában kevesebb mint százan férnek el, a többieket más épületekben helyezték el, vagy a szabad ég alatt, a mólón tartják a bevándorlókat. Lampedusán eddig nem tesztelték az érkezőket, mivel ehhez nem kaptak elegendő felszerelést.

A calabriai Roccella Jonica polgármestere pedig azt közölte, hogy a múlt pénteken érkezett hetven migránsból huszonnyolcan bizonyultak tünetmentes pozitívnak. A pakisztáni csoport vitorláshajóval kötött ki a dél-olaszországi partokon. Az utóbbi tíz napban ez volt a második migránscsoport, amely ide érkezett. A pozitív személyeket egy calabriai migránsközpont elkülönített részén helyezték el.

 

Nem tartják be a karantént a migránsok Az olasz hatóságok szép szóval próbálják elérni, hogy az országba érkezett főként afrikai migránsok betartsák a karanténra vonatkozó szabályozásokat. A rendőrség lényegében tehetetlen, mivel azt kapták parancsba, hogy nem alkalmazhatnak erőszakot a migránsokkal szemben. A szicíliai befogadó központokból azonban akkor mennek ki a menedékkérők, amikor csak kedvük támad. A helyiek azt mesélték az Il Giornale nevű olasz napilapnak, hogy a bevándorlók rendszerint 20-30-asával hagyják el a létesítményt, így ugyanis még kevesebb esélye van annak, hogy bármi módon fel tudnák őket tartóztatni. Az olaszok szerint különösen félő, hogy a vírust ismét elterjesztik az országban, miután az elmúlt hónapokban több frissen érkezett migránsnál is regisztrálták a fertőzést.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett