POLITIK

Bencsik András a Békemenetről: Az emberek érzik, hogy farkas jár a kertek alatt

Október 23-án, szombaton nyolcadik alkalommal rendezik meg a Békemenetet. Útvonalában eltér a 2012-ben megrendezett elsőtől – amikor is a több százezres tömeg a Kossuth térig vonult -, üzenetében természetesen továbbra is változatlan marad.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Bencsik Andrással, a Demokrata főszerkesztőjével, a Békemenet Egyesület elnökével az Origo munkatársai beszélgettek a Békemenet céljáról, okairól és jelentőségéről.

Az emberek érzik, hogy farkas jár a kertek alatt

Az október 23-ra esedékes Békemenet nemcsak az 1956-os forradalomnak állít méltó emléket, hanem felhívja a figyelmet arra is, hogy nem felejthetjük el a Gyurcsány-kormányzás és a baloldali terror időszakát, amikor szokványossá váltak az utcai leszámolások, a kommunizmus legsötétebb napjait idéző koncepciós eljárások, a bebörtönzések és az emberek jogainak porba tiprása. A Békemenet iránt hatalmas igény van most a lakosság részéről, hiszen a jobboldali, keresztény és konzervatív érzelmű emberek folyamatosan azt érzik, hogy provokációnak vannak kitéve. Nemcsak a hazai baloldal, hanem az elmúlt időszakban a Magyarországot érő folyamatos és minden korábbinál erőteljesebb brüsszeli támadások miatt.

Bencsik András szerint a nyolcadik Békemenetnél már felismerhetőek bizonyos tendenciák. „A Békemenetek zarándoklathoz hasonlíthatóak abban az értelemben, hogy a jelenlétnek szakrális tartalma is van, éppen ezért eltér egy szokványos politikai rendezvénytől. A Békemenet indíttatása minden esetben a szeretet és a féltés, éppen ezért tud sokszor megismétlődni” – mondta.

A Demokrata főszerkesztője szerint, amikor az emberek érzik, hogy ki kell nyilvánítaniuk az akaratukat, az erejüket, a szeretetüket és a féltésüket valami mellett vagy valami iránt, akkor százezres nagyságrendekben jelennek meg a közös cél érdekében. Ilyenre ráadásul nem igazán van példa sehol a világon, hiszen az emberek inkább tiltakozó jelleggel gyűlnek össze ekkora számban. Az, hogy egy ilyen méretű tömeg valami mellett demonstrál, az egy magyar sajátosságnak mondható. Ezzel viszont nem szabad visszaélni.

„A csíksomlyói búcsú esetében is évente egyszer indulnak el a tömegek. El lehet menni ugyan bármikor oda, hiszen bizonyos értelemben az is zarándoklat. De maga a nagy zarándoklat, az egy évben egyszer van. Ugyanez a helyzet a Békemenettel is” – húzta alá.

Bencsik András szerint akkor kezdenek el a Békemenetről beszélni az emberek, amikor már úgy érzik, hogy valami nagy fenyegetés közeleg, „farkas jár a kertek alatt”. Ezt a fenyegetést csak úgy lehet kivédeni, ha egymást erősítik meg az emberek, megvédik a közös értékeiket, a biztonságukat. Jelenleg – ahogy fogalmazott – egy „bizonyítottan politikai gonosztevő” készül visszatérni a hatalomba, aki csak azzal tudja magát stabilizálni, ha Magyarországra szabadítja azt a migránsáradatot, amelyet eddig a nemzeti kormány vissza tudott verni.

A jelenlegi élet-halál kérdése. Vagy folytatódik a történelem, vagy véget ér. Ilyenkor pedig menni kell„ – jelentette ki a Demokrata főszerkesztője az Origónak adott interjújában.

Azt már most is tisztán lehet látni, hogy Gyurcsány Ferenc vezetésével a baloldal megpróbálja elkábítani az embereket. Találtak egy olyan bábfigurát, akiről megpróbálják elhitetni, hogy se nem Gyurcsány, se nem Orbán, hanem egy ”nagyon tiszta figura„. A háttérben viszont egy nagyon sötét gépezet munkálkodik és készül a hatalomba bekerülni, visszakerülni. Ők pedig Brüsszel kottájából játszanak, és az ő tervüket hajtják végre, erre remek példa a migránskérdés is.

A török megszállás 150 évig tartott, viszont a törökök nem akartak itt letelepedni. Amikor hanyatlani kezdett az Oszmán Birodalom ereje, akkor visszahúzódtak. Azok, akiket ide be akarnak telepíteni, azok itt is fognak maradni, és sosem fognak integrálódni. Mindez azt jelenti, hogy az a fajta nemzetállami lét, amit az elmúlt ezer évben magyar nemzetnek neveztünk, az véget ér” – jelentette ki.

Ugyan Márki-Zay Péter folyamatosan azt bizonygatja, hogy jobboldali, keresztény és konzervatív, a valóság az, hogy aki mögött a teljes baloldal felsorakozik, és aki a baloldal, és legfőképpen Gyurcsány Ferenc parancsait végrehajtva kíván a bábkormány trónján ülni, az bárhogyan is bizonygatja igazát, valójában egy Gyurcsány emberei között. Akit a DK beemel a hatalomba, mi lenne más, ha nem baloldali?„ – teszi fel a költői kérdést Bencsik András.

A mostani lehet minden idők legsikeresebb Békemenete

”Sokan leszünk. Nagyon sok ismerősömmel beszéltem, és egytől egyig azt mondták: jövünk. Voltak olyanok is, akik idősebb koruk miatt már csak nehezen tudnak járni, ezért csak később csatlakoznak a menethez, viszont ezen is látszik, hogy mennyire elszántak az emberek„ – fogalmazott.

Bencsik András szerint ekkora tétje még sosem volt a választásoknak. Az eddigi választások során a fő kérdés az volt, hogy építő vagy romboló hatalom kerül az ország élére. Most viszont arról van szó, hogy folytatódik vagy véget ér a magyar történelem. Ez az óriási tét nemcsak az ország határain belül érződik, hiszen Erdélyből is rengetegen jelezték, hogy részt vesznek a Békemeneten, de Lengyelországból és Olaszországból is sokan érkeznek majd.

Felekezettől függetlenül a magyarság és a kereszténység rendkívül pregnánsan képes megjelenni a Békemeneten. Ez egy olyan nagy közös vállalás, ami utána kisugárzódik az egész országra” – mondta.

A főszerkesztő szerint az eddigi Békemenetek hatásosak voltak, hiszen azt a feladatot, amit el kellett végezni, elvégezték. A Békemenet most is adhat egy olyan impulzust a magyar jobboldalnak, ami elég lesz ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc ne térhessen vissza az ország élére. A mostani választás a határon túliak számára is óriási jelentőséggel bír, mivel az Orbán-kormány mindig is a szívén viselte a sorsukat, a baloldal viszont egyszer és mindenkorra megszakítaná a kapcsolatot a több százezer határon túli magyarral. Ők lesznek az elsők, akik bajba kerülnek.

„Ez a választás viszont nem csak a magyarokról szól, hiszen ha most ezt a bástyát meg tudjuk védeni, akkor megvédjük a közép-európai keresztény identitást is. Ha ez a bástya elesik, akkor nagyon nagy baj történhet Európában.”

Bencsik András a Békemenet sikerét abban látja, hogy az emberek részt vesznek rajta, és erőt, valamint hitet adnak egymásnak. Hozzátette, hogy továbbra is hinni kell a szeretet és az összefogás erejében. Reményei szerint ez az állapot, ez a bizonyosság elég lesz ahhoz, hogy a választási harcot sikerrel megvívják. Az üzenet Brüsszel számára pedig az lesz, hogy Magyarországon az a keresztény nemzeti tömb, ami már nagyon hosszú ideje meghatározza az ország sorsát, ugyanolyan erősen és elszántan akarja védeni azokat a közös érdekeket, amelyeket megteremtettek.

A 2006-os terror útvonalán halad a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemenet október 23-án – közölte Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke.

Csizmadia László elmondta: nyugodt, békés, csendes összefogással kívánjuk demonstrálni, hogy itt történt a 15 évvel ezelőtti gyurcsányi terror, amely békés emberek ellen lovas attakkal, szemkilövetéssel, csonttörésekkel, vízágyúval és viperanáspángolással fenyítette az embereket. Ismét vér folyt a pesti utcákon. Megtörtént a demokrácia megcsúfolása. A menet előtt kifeszített molinónk jelszava: Soha többé, stop!„

A Békemenettel, amelybe több száz olasz és lengyel civilt is várnak, jelezni szeretnék a ”brüsszeli bürokráciának„, hogy a nemzetek népei felett nem uralkodni kell, hanem szolgálni őket – fogalmazott Csizmadia László. Hozzátette: a Békemenet résztvevői így 1956 hősei mellett a 15 évvel ezelőtti gyurcsányi rendőrterror áldozataira is emlékeznek.

A résztvevők 13 órakor gyülekeznek majd az '56-os forradalom bölcsője, a Műegyetem előtt, és 14 órától a Szabadság híd-Vámház körút-Károly körút-Erzsébet tér útvonalon vonulnak a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez, ahol 15 órától részt vesznek az állami ünnepségen és meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnök beszédét – ismertette.

Bencsik András, a Békemenet egyik ”arca„ és szervezője azt mondta, hogy a rendezvényt ismét a szeretet és a féltés jegyében tartják, ugyanis ma ismét ”a gonosszal kell megmérkőzni„ annak érdekében, hogy soha ne ismétlődhessen meg, ami 2006-ban történt, hogy egy kormány a népére támad.

A szervező, aki hungarikumnak nevezte a Békemenetet, úgy fogalmazott, hogy az útvonalon ”szembefordulunk azzal a sötét fenyegetéssel, amit a Gyurcsány-kormány 15 évvel ezelőtt képviselt (...), egyszer és mindenkorra azt a szörnyűséget el akarjuk törölni„.

Vallásos barátainak pedig azt ajánlotta: keressék meg Szent Mihály imáját, amelyet XIII. Piusz pápa akkor fogalmazott meg, amikor egy látomásban szembetalálkozott a gonosz fenyegetésével. ”Ez az ima kell, hogy erőt adjon nekünk, mert ma ismét a gonosszal kell megmérkőznünk (...), ha volt fontos Békemenet, akkor ez lesz a legfontosabb„ – jelentette ki Bencsik András.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsók titka
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?