Létrehozva: 2022.01.03.

Az év utolsó napjaiban is megállás nélkül érkeztek a migránsok Olaszországba

A legtöbb illegális migránst Málta partjainak közelében vették fel az NGO-hajók, de mivel a szigetország megtagadta a kikötést, Olaszországba vitték a főleg afrikai migránsokat. Így az év első napján is több száz migráns ért partot Szicíliában – számoltak be róla az M1 Híradójában.

2022 első napján a reggeli órákban kötött ki a német Sea Wach civilhajó a szicíliai Pozzalo kikötőjében. Most 400 migránssal érkeztek meg Olaszországba. Karácsony és szilveszter között emelték fedélzetükre az illegális bevándorlókat, akikre a Földközi-tengeren bukkantak.

Igazi nagyüzem volt a két ünnep között. A migránsok Észak-Afrikából indultak útnak zsúfolt gumicsónakokon és valahol félúton Málta illetve Olaszország között találtak rájuk a német aktivisták. Az embercsempészek már rég magukra hagyták az embereket mire az NGO hajók megközelítették őket. Először mindenkinek mentőmellényt adtak, majd átemelték őket a Sea Wach nevű hajóra. A német szervezet öt különböző helyszínen gyűjtötte össze a migránsokat.

Karácsonykor 200 migránst szállított Szicíliába a Sea Wach német civilhajó. Az afrikai migránsok csónakjaira ugyan Málta közelében bukkantak, ám a szigetország nem engedélyezte kikötésüket, ekkor kértek engedélyt az olasz hatóságoktól, akik ezt – ez alkalommal is – megadták. De az elmúlt napokban engedélyezték a kikötést két norvég civil hajónak is, amelyek közel 700 migránst szállítottak illetve több másik kisebb hajónak is, ezek is több mint 500 illegális bevádorlóval érkeztek.

Tavaly rekordmagas volt az Olaszországba érkezett migránsok száma. 66 ezren értek partot, ez a szám duplája annak ahányan 2020-ban jöttek. 2019-ben 11 ezer migráns érkezett Olaszországba.

A migránsok idei érkezést nem hagyta szó nélkül Matteo Salvini a kormánypárti Liga vezetője. Megjegyezte, hogy a civilhajók folyamatos érkezésével egy időben őt bíróság elé állították, mivel korábbi belügyminiszterként feltartóztatta az érkezésüket.

Közösségi oldalán azt írta, mindent meg fog tenni, hogy megvédje Olaszország határait és az ott élők biztonságát, méltóságát.

Fabio Rampelli, a felsőház alelnöke, eközben az „invázió miniszterének” nevezte az olasz belügyi tárcát jelenleg vezető Luciana Lamorgesét. De más politikusok is bírálták a politikust a kikötők megnyitásáért a külföldi civil szervezetek hajói előtt – ezt ugyanis meghívóként értelmezik az illegális bevándorlók, miközben ezrek vesznek a Földközi-tengerbe az átkelés közben.

Itthon péntektől vasárnapig 457 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség adatai szerint pénteken 121, szombaton 152, vasárnap 176 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron.

Az év első napjaiban is migránsok százait állították meg a magyar hatóságok. Péntektől vasárnapig 457 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák – tájékoztatott hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 121, szombaton 152, vasárnap 176 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében elfogtak nyolc határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén 1381 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – december 20-tól 26-ig – a feltartóztatottak száma 1418 volt. Emellett az elmúlt héten a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében elfogtak 18 határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 21 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.
A rendőrök január 2-án egy nap leforgása alatt összesen 176 határsértőt tartóztattak fel és 69 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – számolt be a Police.hu.
Bács-Kiskun megyében a rendőrök 5 esetben összesen 37 határsértőt tartóztattak fel Lajosmizse, Tompa Közúti-határátkelőhelyen, Balotaszállás, Homorúd és Madaras közigazgatási területén.
Csongrád-Csanád megyében a járőrök 12 esetben összesen 107 határsértőt tartóztattak fel, Ruzsa, Ásotthalom és Szeged közigazgatási területén. Pest megyében két alkalommal 23 határsértőt, Vas megyében egy rajtaütés során kilenc határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok az ellenőrzés során török, afgán, szír, szomáliai, marokkói, egyiptomi és tunéziai állampolgárnak vallották magukat,

azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írták a rendőrség honlapján. Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun két, Csongrád-Csanád megyében négy esetben a rendőrök összesen 69 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben. Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt két embert elfogtak, míg két esetben embercsempészés, egy alkalommal pedig alkalommal közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

life.hu

Meghan Markle különös haragot táplál Katalin iránt: Harry herceget felemészti az ellentét

magyarnemzet.hu

Rossi remek állásajánlatott kapott – ezért mondott nemet

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett