Létrehozva: 2020.03.24.

A magasabb hőmérséklet és a magasabb páratartalom megritkítja a koronavírust

Az ugyan nem igaz, hogy a magasabb hőmérséklet, a tavaszias időjárás automatikusan elpusztítja a koronavírust, de azért mégis van némi ok a reménykedésre.

Az ugyan nem bizonyosodott be, amit korábban állítottak, hogy 25 fokos napi átlaghőmérséklet elpusztítja a koronavírust, de azért nem valószínű, hogy ez a gonosz kórokozó nagyon is szeretné, ha melegebbre fordul az idő.

Így aztán Trump elnök sem mondott feltétlen butaságot amikor azt állította, hogy a jó idő beköszöntével javulni fognak a megbetegedési statisztikák.

Kínai virológusok most alapos kutatások után arra a következtetésre jutottak, hogy minden egyes foknyi melegedés az időjárásban, valamint a relatív páratartalom egyszázaléknyi emelkedése kimutathatóan rontja a koronavírus terjedési lehetőségeit.

A kínai kutatók szerint a vírus továbbfertőzési képessége 20-25 fokos napi átlaghőmérséklet esetén a negyedére esik vissza.

A 100 kínai város időjárását és a koronavírus terjedési sebességét tanulmányozva a Beihang Egyetem és a Tsinghua Egyetem kutatói úgy találták, hogy koronavírus terjedési sebessége szoros összefüggésben áll a napi átlaghőmérséklettel és a relatív páratartalommal.

A kutatók a tanulmányban azt állítják, hogy a koronavírus terjedési sebessége a viszonylag alacsony hőmérsékletű és alacsonyabb páratartalmú országokban (pl. Korea, Japán és Irán) sokkal gyorsabb volt, mint a melegebb és nedvesebb országokban (pl. Szingapúr, Malajzia és Thaiföld).

Ráadásul köztudomásúlag a hidegebb évszakokban az emberek immunrendszere általában rosszabbul működik, mint tavasszal vagy nyáron. Bizonyos immunsejtek, az úgynevezett fagociták, szintén kevésbé aktívak az emberi testben hidegebb hőmérsékleteken.

Dr. Gregory Gray, a Duke Egyetem Fertőző Egészségügyi Intézetének Fertőző Betegségek Osztályáról kissé borúlátóbb. Ő azt mondja, hogy a nyári hónapok a fertőzés kis mértékű csökkenéséhez (-10-20%) vezethetnek, de valószínűleg teljes mértékben nem akadályozzák meg a koronavírus terjedését.

A NEJM (New England Journal of Medicine) szaklapban megjelenő tanulmány szerzői is részint más következtetésekre jutottak, mint a kínaiak, de azért nem teljesen.

A hőmérsékletet nézve szerintük 4 °C-on 28 napig, de 4-20 °C között is 5-28 nap közötti ideig életképes a vírus. Ahogy emelkedett a hőmérséklet, ugyan csökkent a vírus életképessége, de a tanulmány eredményei alapján a vírus szobahőmérsékleten (20-23 °C között) még napokig életképesnek bizonyult, 40 °C-on azonban már lényegesen csökkent az aktív vírusok száma.

Hasonlít az influenzára és a SARS-ra A 2002 végén elterjedő SARS vírus (mely 90%-ban megegyezik a jelenleg terjedő vírussal) novembertől júliusig fertőzte az embereket, ami szezonális jellegre utal. Javíthat a helyzeten az is, hogy a nyár közeledtével jellemzően kevésbé tömörülünk zárt helyeken, a napsütésből származó UV-sugárzás pedig szintén hatékony a baktériumok és vírusok elpusztításában. A koronavírus – a fizikai ellenálló képességét tekintve – nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a beszáradásra és az UV-re. Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése. Télen azért is terjednek jobban a légúti megbetegedések, mert a hideg irritálja az orr járatokat, légutakat, ami hajlamosabbá tesz minket a vírusfertőzésekre. Tovább fokozza a kockázatot, hogy a száraz, hűvös időben messzebbre repülnek az emberek által kiköhögött kórokozók, és hosszabb ideig megmaradnak a levegőben, következésképp nagyobb „sikerrel” fertőzhetnek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki az autósoknak: sokba kerülhet, ha ezt elmulasztják

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

hirtv.hu

Súlyos bűncselekményekkel gyanúsíthatják a Lánchíd-botrány felelőseit

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

vg.hu

Azzal vádolja Európa Kínát, amivel a saját autóiparát naggyá tette évtizedekkel ezelőtt – még így is az elektromos átállásé a jövő

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert