KÜLFÖLD

A finnek bűvészkednek a migrációs adatokkal

Egy friss kutatás szerint a lakosság jelentős része ellenzi az EU-n kívülről érkező bevándorlók betelepítését, mégis Finnországban növekszik legdinamikusabban a számuk.
  • Szerző: Ripost

Finnországba annak ellenére költözik éves szinten 30 ezernél több bevándorló, hogy a lakosság jelentős része nem támogatja az EU-n kívülről érkezők betelepítését. A migránsoknak pedig több mint kétharmada ilyen, közülük is legtöbben Afrikából, Irakból és Afganisztánból érkeznek.

A bevándorlók éves száma egyébként lassan egy évtizede nem változik: évente masszívan 30 ezer körül költöznek be 2011 óta, a finn kormány mégis folyamatosan hirdeti, hogy csökken a migráció mértéke. És valóban: a nettó migráció évről évre csökken.

A trükk az, hogy a migrációs mutató a nettó migrációt mutatja, vagyis nem azt, hogy hányan költöznek be az országba, hanem azt, hogy mennyivel laknak többen az országban.

Vagyis ha beköltözik az országba 100 ezer ember, de elköltözik 80 ezer, akkor a statisztikákban ebből annyi látszik, hogy a nettó migráció +20 ezer. És a nettó migráció valóban csökken, ám ez nem amiatt van, mert kevesebben költöznek az országba, hanem mert többen költöznek el.

Az országot elhagyók nagy része általában közép- vagy dél-európai vendégmunkás, a bevándorlók kétharmada viszont nem az EU-n belülről érkezik.

Forrás: 888.hu

Finnországban jelenleg 445 ezer bevándorló él, és ezek csak a legális migránsok, értelemszerűen az illegális bevándorlók száma ismeretlen. Ezek közül a muszlimok 150 ezer főt tesznek ki. És számuk évről évre 10-15 ezerrel nő.

Ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha Magyarországra évente egy vácnyi vagy gödöllőnyi muszlim érkezne.

2007-ben, mikor a migránsok még csak az összlakosság 1%-át tették ki, az éjszakánként bandázó szomáliai bevándorlók már akkor is érezhető problémát jelentettek az ország fővárosában.

Az ország lakosságának egyébként ma már közel 8%-a bevándorló, és csak a muszlimok az összlakosság 2,8%-át teszik ki.