POLITIK

53 illegális migránst mentett ki ma a brit parti őrség

Életveszélyes gumicsónakokon próbáltak átjutni a La Manche csatornán. Irakiak, irániak és afgánok, ötvenhárman. Két nappal korábban 52 migránst kellett kimenteni.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem állt meg a migránsáradat, továbbra is folyamatosan próbálnak bejutni Nagy-Britanniába az elsősorban Franciaországból elinduló migránsok.

Ma hajnalban és délelőtt négy gumicsónakkal próbálkoztak, amikor az életveszélyes helyzetben a segítségükre sietett a brit parti őrség. Az átkelésre lényegében alkalmatlan szedett-vedett gumicsónakokban 49 férfi és négy nő utazott.

A koronavírus veszély miatt őket is fokozott orvosi ellenőrzés alá vetették arra is tekintettel, hogy a Csatorna másik oldalán lévő Calais-ban, a migránstáborban több nappal ezelőtt már több koronavírus megbetegedést jelentettek.

Észak- Franciaországban hozzávetőleg háromezer migráns táborozik a partokon arra várva, hogy bármi áron, de bejusson Nagy-Britanniába.

A londoni sajtóban többen szóvá tették, hogy a határőrizeti erők, a Border Force katonái, akik rendszeresen mentenek ki vagy fognak el illegális migránsokat semmiféle védőfelszereléssel nem rendelkeznek.

Franciaországban szinte megállíthatatlan ütemben terjed a koronavírus, épp ezért a migránstáborok, ahol több száz ember él összezárva, kiemelt egészségügyi kockázatot jelentenek. Emiatt a hatóságok most arra törekednek, hogy mindet felszámolják. Március végén egy párizsi migránstábort ürítettek ki, a lakókat buszokkal szállították különböző befogadó helyekre, ahol az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) nevű civil szervezet munkatársai koronavírus tesztet végeztek el rajtuk.

A francia hatóságok hiába számolják fel negyedévente Calais-ban a migránstábort, folyamatosan érkeznek a bevándorlók, akik újra sátrat vernek, s várják az alkalmat, hogy a tengeren keresztül átjussanak Angliába. A francia kormány már többször is megpróbálta felszámolni a dzsungelnek is nevezett tábort, de mindhiába. Jelenleg is mintegy 600-650 migráns tartózkodik itt.

A hatóságok nemrég úgy döntöttek, hogy a migránsokat a koronavírus miatt kiürült szállodákba és sportcsarnokokba szállítják. Ám a kitelepítés megkezdése előtt kiderült, hogy két személy is koronavírusos – írja a 20 minutes francia hírportál.

A két koronavírussal fertőzött személyt azonnal elkülönítették. Összességében mintegy húsz, direkt erre a célra kialakított helyiség áll rendelkezésre arra az esetre, ha további megbetegedések is lennének.

Több nyelven is feliratokat tettek ki a migránstáborokban, amelyek felhívják a figyelmet a rendszeres szappanos vízzel történő kézmosásra. Ehhez szappant, valamint vizet is biztosítottak a táborokban.

A német Bild számolt be arról, hogy több migráns is rendbontást követett el Németországban, miután megkövetelték tőlük, hogy alkalmazkodjanak a koronavírus miatt bevezetett új szabályokhoz. A szászországi Schneeberg és Zschorlau polgármestere is arról panaszkodott a tartományi parlamentben, hogy a városukban a migránsok rendszeresen megszegik a szabályokat és korlátozásokat. Nem törődnek az Európát jelenleg megbénító koronavírus-járvánnyal, tovább folytatják megszokott életmódjukat.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?