Létrehozva: 2023.04.20.

Új parancsnoka lesz az egyik legfontosabb orosz flottának

Nyugdíjazzák ez előzőt.

Szabadságát tölti nyugállományba vonulása előtt Szergej Avakjanc tengernagy, az orosz csendes-óceáni flotta parancsnoka – közölte csütörtökön a flotta sajtószolgálata.

Avakjanc távozásának híre a csendes-óceáni flotta harckészültségének múlt pénteken elkezdődött meglepetésszerű ellenőrzése során került nyilvánosságra. Vlagyimir Putyin elnök szerint az ellenőrzés első szakaszát nagyon magas színvonalon hajtották végre. Orosz sajtójelentések egybehangzóan arról számoltak be, hogy a 65 éves Avakjanc helyére a tíz évvel fiatalabb Viktor Liina tengernagy kerülhet, aki 2021 óta az orosz Balti Flotta parancsnoki posztját tölti be. Ő korábban a vezérkari főnök helyettese és a fekete-tengeri flotta első parancsnokhelyettese volt. A balti flotta élére a TASZSZ állami hírügynökség értesülése szerint Vlagyimir Vorobjov altengernagy kerülhet, aki jelenleg az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese.

Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettes, a távol-keleti szövetségi körzet elnöki megbízottja közölte, hogy Avakjanc, aki 2012 óta volt a csendes-óceáni flotta parancsnoka, új tisztséget kapott a katonai és sportkiképzéssel, valamint hazafias neveléssel foglalkozó törzs élén. A törzs a 12 orosz régióban májusban megnyitandó, e feladatokat ellátó központnak nyújt majd támogatást módszertan és a koordináció területén.

A Kreml acsendes-óceáni flottánál jelenleg zajló harckészültségi ellenőrzést rutinkiképzésnek minősítette. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint az a fő célkitűzés, hogy ellenőrizzék a fegyveres erők képességét a valószínűsíthető ellenség óceáni és tengeri irányból érkező agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására. A manőverek keretében többek között a Kuril-szigetek déli részén és Szahalinon végrehajtott kétéltű partraszállás visszaverését gyakorolták.

Több mint 25 ezer katona, 167 hadihajó, köztük 12 tengeralattjáró, valamint 89 repülőgép és helikopter vesz részt az orosz Csendes-óceáni Flottánál elrendelt meglepetésszerű harckészültségi ellenőrzésen – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Vlagyimir Putyin elnöknek.

Sojgu beszámolója értelmében az ellenőrzés során teljes harckészültségbe helyezett csapatok megkezdték a kiképzési és harci feladatok végrehajtását. Egyebek között lövészetet és taktikai gyakorlatokat hajtanak végre velük, összehangolják a szolgálatok közötti együttműködést.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Szlovákia már az összes MiG-29-es vadászgépét átadta Ukrajnának

Szlovákia már az összes – szám szerint 13 – MiG 29-es vadászgépét átszállította Ukrajnába – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák védelmi minisztérium közlésére hivatkozva hétfőn.

Elmondta, hogy

a tengeralattjáró-elhárító erők a Nagy Péter-öböl és az Avacsa-öböl közelében végeztek tevékenységet, a Csendes-óceáni Flotta légiereje pedig műveleti repülőtereken foglalt állást.

A nagy hatótávolságú parancsnoki repülőgépek előre tolt repülőterekre kerültek.

A miniszter szerint jelenleg az ellenőrzés második szakasza zajlik. A távoli tengeri övezetben kialakított csoportosulás az Ohotszki-tenger déli része felé halad, harci manőverezési feladatokat hajt végre, és feltárja a víz alatti helyzetet. Emellett tesztelik a stratégiai rakéta-tengeralattjárók harci stabilitását és fegyverhasználati készségét, és taktikai légvédelmi gyakorlatot is indítottak.

Sojgu elmondta, hogy

a Csendes-óceáni Flotta erői a feltételezett ellenség tengeralattjáróinak és hajócsoportjainak felkutatását és megsemmisítését fogják gyakorolni, valamint tüzérségi lőgyakorlatot tartanak légi és tengeri célpontok ellen.

Ennek befejezése után visszatérnek állandó állomáshelyükre. A hadászati rakétahordozó repülőgépek a Csendes-óceán középső részén fognak szimulált csapásokat mérni ellenséges hajócsoportokra.

A tárcavezető szerint az ellenőrzés utolsó, kedden kezdődő szakaszában csapásmérő hajócsoportok a partvédelem rakétaegységeivel együtt elektronikus indításokkal gyakorolják a rakétacsapásokat.

Vlagyimir Putyin, aki szerint a meglepetésszerű flottaellenőrzés első szakasza „nagyon magas színvonalon” zajlott le, köszönetét fejezte ki a gyakorlat szervezőinek.

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegette meg a Nyugatot Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter pénteken egy előre be nem jelentett hadgyakorlat során.

„Amennyibben szükségessé válik, lesznek stratégiai atomfegyvereink is. Már megkezdtük az indítóállások előkészítését” – hangoztatta Hrenyin egy gyakorlótéren nyilatkozva. Amennyiben a Nyugat nem hagy fel ellenséges retorikájával, ez lesz majd „a következő lépés” – figyelmeztetett. Hasonló kijelentéseket tett korábban már Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén jelentette be, hogy Minszk kérésére orosz taktikai atomfegyvereket telepítenek a szövetséges ország területére. A stratégiai atomfegyverek a taktikaiakhoz képest jóval nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek.

Hrenyin azzal vádolta a szomszédos Lengyelországot,

hogy háborús előkészületeket tesz Fehéroroszországgal és Oroszországgal szemben.

„Amerikai és dél-koreai fegyverszállítmányokat terveznek. Látjuk azt is, hogy készenlétbe helyezik a katonai infrastruktúrájukat, és újabb alakulatokat, valamint dandárokat hoznak létre, amelyekről korábban nem volt szó” – jelentette ki a tárcavezető.

A nyugat-fehéroroszországi Breszt térségében zajló manőverről az mondta, hogy igazi premiernek számít, mivel első ízben ellenőrzik bejelentés nélkül ilyen nagy méretekben a csapatok harckészségét. Hozzátette, hogy egy hatezer katonát számláló teljes dandárt mozgósítottak a hadgyakorlat keretében.

Oroszország közölte, hogy a korszerűsített amerikai B61 harcászati atomfegyverek gyorsított felvonultatása az európai NATO-támaszpontokra alacsonyabbra teszi a „nukleáris küszöböt”, és ezzel Oroszország is számolni fog a katonai tervezésben.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az atomfegyverek – így az Európában lévő szabadesésű bombák – korszerűsítésére vonatkozó terveket” – jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Oroszországnak mintegy 2000 működőképes harcászati atomfegyvere van, míg az Egyesült Államoknak mintegy kétszáz, ezek fele olaszországi, németországi, törökországi, belgiumi és hollandiai támaszpontjain.

A Politico című lap jelentette október 26-án, hogy az Egyesült Államok egy zártkörű NATO-tanácskozáson közölte:

felgyorsítja a B61 korszerűsített változata, a B61-12 telepítését;

a tervezettnél több hónappal korábban, decemberben érkeznek az Európában lévő amerikai támaszpontokra.

A B61-12 gravitációs bomba atomtöltete kisebb, de az új változat pontosabb, bizonyos mértékben a levegőben is képes manőverezni az Amerikai Tudósok Szövetségének 2014-ben megjelent tanulmánya szerint.

A Pentagon közölte, hogy nem kívánja megvitatni az amerikai atomarzenál részleteit, és

a Politico cikkének megállapítása annyiban téves, hogy az Egyesült Államok régóta tervezi a B61 atombombák korszerűsítését.

Oscar Seara, az amerikai védelmi tárca szóvivője e-mailben közzétett közleményében leszögezte, hogy a bomba fejlesztése semmiképpen sem függ össze az ukrajnai eseményekkel, és egyébként sem gyorsították fel. Grusko azt is közölte, hogy Oroszország figyelembe fogja venni az ilyen bomba bevetésére alkalmas Lockheed Martin F-35 vadászgépeket is.

Az Egyesült Államok csütörtökön közzétett, nukleáris fegyverekkel foglalkozó jelentése szerint növelik a nukleáris elrettentést F-35 gépekkel, B61-12 bombákkal és atomtöltettel felszerelt légi indítású robotrepülőgépekkel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása